Siapa Muhammad Alexander dan Kisah Yakjuj Makjuj

Assalamualaikum

Salam sejahtera kepada semua pembaca

Alhamdulillah, malam semalam satu “Road Tour” Diskusi Ilmiah oleh Saudara Muhammad Alexander. Beliau adalah penulis buku bestseller ” Yakjuj & Makjuj Bencana Di Sebalik Gunung“.

Bagai orang mengantuk disorongkan bantal, memang dah seminggu plan nak pergi ke majlis tersebut. tup2 malam kejadia, hujan lebat pulak, memang lebat sangat. iangatkan tak boleh ka nak pergi. sekali dekat2 pukul sembilan, hujan reda, Maka hati berbunga2 la nak pergi dengar.

Memang Full House dewan Kuliah Pusat 4, malam semalam. tak snagka plak, sampai2 melimpah2 keluar dewan manusia. Jarang sangat kalau Majlis Ilmiah macam ni,penuh dewan.tapi malam semalm, memang lain dari yang lain, aura buku tersebut dah memberikan satu promosi yang cukup hebat kepada pelajar dan pendengar untuk datang mengikuti apakah yang iongin di utarakan oleh penulis.

Muhammad Alexander, saya ingatkan Rakyat Malaysia, tetapi rupanya, dia warga Indonesia. Pensyarah di Universiti si sana. seorang yang sangat rajin emmbaca dan membuat kajian di dalam sejarah Islam dan pengkajian Quran. malam semalam, beliau memberikan syarahan dengan suara yang agak perlahan, tetapi butir2 percakapan, point2 dalam pembentangan tersebut, jelas memberikan gambaran, beliau bukan sekadar menulis semborono, tetapi, beliau menulis menggunakan Fakta berpaksikan kepada Quran dan Sunnah. Banyak penerangan tentang Yakjuj Makjuj dari surah Al-Kahfi. surah tersebut mempunyai 3 cerita yang besar. Antaranya ialah, Kisah Alhabul Kahfi, Kisah Pengembaraan Zulkarnain dan KisahYakjuj Makjuj. Untuk lebih jelas, boleh la membaca sTafsiran surah Alkahfi.

Dalam sesi soal jawab, banyak pertanyaan tentang pertanyaan di ajukan kepada beliau, semuanya dapat dirungkaikan memberi kefahan kepada penonton. antara point2 yang menarik untuk dikongsikan bersama di entry ini ialah, Apakah 4 binatang yang diciptakan Allah tanpa melalui Induk, ayat mudah tanpa perkahwianan Jantan dan betina. Jawapannya, jom kita kongsikan dalam ruangan dibawah Komen Entry ini. he

Antara poin2 lain yang menarik perhatian saya ialah, Bumi akan dilanggar meteor besar, pada subuh 15 Ramadan,,tahun tidak dinyatakan. Maka akan berlaku asap tebal menyelubungi bumi selama satu tahun. pada masa itu, Yakjuj dan Makjuj akan keluar dari tempat persembunyian mereka dan mencari makanan. Adakah Yakjuj Makjuj seperti raksasa dalam Filem kita tonton? tidak, makluk tersebut adalah manusia seperti kita, dan sekarang mereka telah keluar dari gunung yang dibina Oleh Zulkarnain mengurung mereka. siapa Kaum itu, dan apakah bangsanya, kalau anda tahu, tentu terkejut, cuba teka kaum manakah Yakjuj dan Makjuj itu. kita kongsi pendapat di ruangan Komen juga.he.

Banyak lagi yang saya hendak kongsikan, tetapi, saya rasa, lebih baik anda membeli buku tersebut dan membaca nya sampai habis. baru la faham apa yang hendak di sampaikan oleh penulis. pada pandangan saya, Penulis, Muhammad Alexander merupakan seorang yang berkaliber, berpandangan jauh dan mempunyai semangat yang tinggi bagi memberikan kefahaman kepada Umat Islam tentang isu2 yang masih berselingdung masih samar-samar. Tugas kita pula, tidak perlu mempercayai bulat2 apa yang dibawakan, kita boleh membaca, berfikir dan ambil intipati penulis, dan kita sendiri bandingkan dengan idea dan buang fikiran mereka yang lain. kita sebagai pembaca, penonton dan audiens, berhak untuk mempersoalkan dan membuat kajian secara sendiri bagi menerima satu hujah yang diutarakan. lagi banyak kita berfikir dan mengkaji, lagi banyak ilmu kita akan perolehi. Akhir Kalam, anda semua di jemput memberikan pandangan dan ulasan tentang pertanyaan yang saya tanya tadi.  Dan juga setinggi penghargaan kepada Penulis kerana memberikan satu ceramah yang sangat menarik pada malam semalam. saya juga sempat bergambar dan menanyakan beberapa soalan kepada beliau, apa soalan saya,? biarkan rahsia dulu. he.,Wassalam

95 comments

 1. ruangsang

  Tercatat dalam sejarah apabila suatu hari kafir Quraisy dari Mekah meminta bantuan dari Yahudi Madinah untuk bertanyakan tentang kebenaran kerasulan Nabi Muhammad SAW. Yahudi Madinah telah memberikan 3 soalan untuk ditanyakan kepada Nabi Muhammad SAW. Antara soalan tersebut ialah “tentang lelaki yang mengelilingi dunia bermula dari timur hingga ke barat.”. Maka Allah telah turunkan ayat 83-98 dari Surah Al-Kahfi sebagai jawapan kepada soalan tersebut.

  Peristiwa ini secara tidak langsung memberitahu bahawa golongan Yahudi mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang Zulkarnain. Maka, apabila kita ingin mengetahui dengan lebih lanjut berkenaan tajuk ini, kita seharusnya mengkaji inskripsi-inskripsi Yahudi yang terdahulu serta membuat perbandingan antara Al-Quran, Taurat dan Injil untuk mendapatkan jawapannya.
  Kajian yang dilakukan telah membuktikan bahawa Zulkarnain dan Yakjuj Makjuj (Gog Magog) ada disebut didalam inskripsi Yahudi namun kedua-dua watak ini berasingan secara keseluruhan dan tidak pernah wujud sebarang kenyataan dalam mengaitkan kedua-duanya. Namun, apabila ayat 83-98 Surah Al-Kahfi diturunkan, Allah telah mengaitkan kedua-dua watak ini dalam satu cerita yang sezaman. Ini menyebabkan Yahudi Madinah tergamam dan mengakui kerasulan Nabi Muhammad SAW. Namun mereka tetap enggan untuk beriman.

 2. Azar Sioxe

  Nampak buku terbaru Muhammad Alexander :

  LUQMANUL HAKIM ADALAH SOCRATES BERKULIT HITAM

  Sinopsis & Kandungan ISi kridit drpd PTS:
  Buku ini adalah buku pertama di dunia yang berjaya membongkar misteri sosok Luqmanul Hakim dalam sejarah. Daripada kajian yang dijalankan oleh penulis, ternyata Luqmanul Hakim adalah ahli falsafah Athens, iaitu Socrates (469-366 SM).
  Tradisi hadith menyatakan Luqmanul Hakim merupakan lelaki berkulit hitam (keturunan negro) dan bekas hamba sahaya. Tetapi Socrates yang selama ini dikenal sebagai pencetus atau bapa falsafah barat, dipercaya berketurunan kulit putih Eropah. Jelas sekali perkara ini bertentangan dengan fizikal Luqmanul Hakim.
  Menerusi kaedah perbandingan Sinkronik-Diakronik, analisis kandungan, analisis bingkai, dan analisis komponen semantik, Muhammad Alexander @ Wisnu Sasongko menemukan adanya dua persamaan:

  Pertama – Bentuk fizikal Socrates sama 100% dengan Luqmanul Hakim, iaitu berkulit hitam dan bekas hamba sayaha;
  Kedua – Ajaran falsafah Socrates memiliki tematik sama 100% dengan nasihat Luqmanul Hakim dalam Al-Quran, menerusi surah Luqman.

  Kandungan Isi:

  1. Pendahuluan
  2. Terjemahan Surah Luqman
  3. Sejarah Hidup Socrates dan Falsafahnya
  4. Garis Masa Yunani kuno
  5. Socrates Berkulit Gelap Keturunan Afrika-Yunani
  6. Socrates Ahli Hikmah dan Pencari Hikmah
  7. Socrates Mengajar Manusia supaya Bersyukur kepada Allah dengan Cara Mengenali Diri Sendiri dan Sembahyang
  8. Nasihat Socrates supaya Tidak Menyekutukan Allah
  9. Socrates Berpesan supaya Lamprocles (Anaknya) Berbakti kepada Ibu Bapa
  10. Socrates Percaya Tuhan akan Membalas Semua Perbuatan Manusia
  11. Socrates Mengajak kepada Kebaikan dan Mencegah Kejahatan
  12. Kesabaran dan Kawalan Diri Socrates
  13.Usah Sombong
  14. Socrates Mengajak Hidup Bersederhana
  15. Tuhan Memudahkan Segala-Galanya untuk Manusia
  16. Socrates Dihukum Mati Menelan Racun sehingga Digelar “Luqman”
  17. Mencari Maksud Kata Nama Socrates dan Luqman
  18. Menuju Pemurnian Falsafah Socrates
  19. Kesimpulan: Socrates (469-399 SM) adalah Luqmanul Hakim dalam Sejarah

 3. lolsomany

  saya baru je abis baca buku ini, mengenai buku ni penulis sudah mengingatkan para pembaca tujuan buku ini ialah untuk menepis tuduhan terhadap Al-Quran mengenai kisah Iskandar Zulqarnain, Yakjuj Makjuj. penulis juga menggunakan kitab agama kristian dan yahudi sebagai bukti tuduhan mereka adalah tiada asas. Buku ini sepatutnya diedarkan sahaja kepada non-muslim kerana bukan semua pembaca muslim mempunyai kekuatan iman. lagipun buku ini menggunakan terjemahan bahasa indonesia menyebabkan beberapa perkataan yg diambil dari bible menjadi kelam kabut. penulis juga menggunakan ayat bible bercanggahan dan menunjukkan kesilapan dalam tulisan bible. tetapi apa yg saya mahu katakan kepada pengedar buku ini iaitu pihak PTS tidak sepatutnya menjual buku ini kepada orang awam kerana malaysia berbeza daripada indonesia. sepatutnya buku ini patut dijual kepada ahli akademik dan non-muslim.

 4. ZAMANI

  MASUK ISLAM SELEPAS BACA BUKU YAKJUJ & MAKJUJ INI

  Alhamdulillah selepas Isyak malam tadi , akhirnya Puan Marimalbersama 3 orang anaknya ( 2 perempuan – 6thn & 4thn , 1 Lelaki – 1 tahun) kembali semula ke ISLAM dari agama Kristian. Ibu “Tinggal” (ditinggalkan suami). Beliau belum memilih nama Islam. Akan dibimbing untuk dapatkan nama yang baik maknanya. Beliau tertarik dgn Islam melalui pembacaan bhn2 Islam antaranya buku “Yakjuj dan Makjuj”. Bila Allah nak beri hidayah …tiada siapa yangg boleh menghalangnya. Marilah kita semua bersyukur dengan Nikmat. “IMAN DAN ISLAM.”
  cuba tengok
  http://i-madani.blogspot.com/2012/08/pengislaman-4-anak-beranak.html

 5. rantau8585

  Assallamualaikum,

  Islam tidak mengajar umatnya merendah-rendahkan martabat sesama Islam…Kelulusan seseorang bukan pengukur kepada kebenaran ilmu yang disampaikan. Ilmuan-ilmuan Islam zaman dahulu, adakah anda semua mengetahui tahap kelulusannya??
  ijazah, phd, dan ape jua anugerah ciptaan manusia hanya akan menyekat manusia dari mncari ilmu..
  kesimpulannya, pengkajian, penulisan tidak memerlukan ape-ape kelulusan pun, yang penting sumber yang di perolehi adalah dari sumber yang dipercayai..
  Daripada berbalah sesama Islam, lebih baik kita renungkan adakah kita benar-benar telah memahami Al-Quran dan Al-Sunnah, adakah kita benar2 telah mengamalkannya, daripada masing2 menjadi juara KEBENARAN. Sedangkan kebenaran dan yang benar itu hanya diketahui oleh ALLAH S.W.T

  waullahhuaalam…

 6. Pingback: Jyundoo
 7. Avaheeda

  Hahaha… koq begitulah kisahnya seekor Ketam Jantan yg
  tersesat jalan dibawa gelombang tsunami, lalu terdampar
  disatu persisiran pantai. Dilehatnya betapa banyak Anak2
  Ketam yg amat lurus jalannya, tetapi sangkaannya kenapa
  maseh ngak pintar berjalan..?? Lantas timbul keinginannya
  mahu mengajar Anak2 Ketam tersebut berjalan menuruti
  jalan2nya. Sedangkan jalannya sendiri, hehehe… koq maseh
  gelong, lagi udah lari terkeluar jauh dari allignmentnya…

  Hahaha… kisahnya koq sama jua seperti kisah Pak Moses yg
  mengaku pintar berjalan. Akhirnya Pak Moses ngak mampu
  berjalan menuruti jalan2nya Nabi Khidir AS. Maka kisah Pak
  Moses itu jadikan ia sebagei toladan pedoman bagi yg baru
  mahu berjalan. Walo pun jalan2-Nya itu berliku2 lagi banyak
  persimpangan jalan, namun yg dikehendaki-Nya ngak banyak,
  hanya satu. Pasrahlah kepada-Nya, nescaya akan dibimbing-
  Nya ke Jalan Kebeneran – Al-Haqq. Kalo tersesat dihujong
  jalan, jangan lupa jangan malu utk kembali kepangkal jalan.
  Jalan-Nya jalan loros – EHDINASSIROTALMUSTAQIM….

  Wallahu’alam & =_= Wassalam….

 8. Mr.Nunusaku

  Waktunya telah singkat kita harus bangun dari tidur…dan waspadalah pada akhir zaman ini ini akan muncul nabi-nabi palsu akan menyesatkan umat manusia. Kuasa jin setan sedang berkeliaran disekitar hidupMU….hanya dengan kekuatan iman engkau dapat menghancurkan ‘KUASA-KUASA GEGELAPAN’ KUASA KUASA PENYESAT HANYA DAPAT DIHANCURKAN DENGAN MENYEBUT

  ‘ISA ALMASIH…JESUS SEGALA PENYESAT DAN PENIPUAN SUDAH DAPAT KAMI KALAHKAN HANYA MEMAKI NAMA ‘JESUS’.

 9. Avaheeda

  @ ataukah saudara Ishak Malek lupa ulama Indonesia yg
  menyebarkan Islam dinegara tempat saudara Ishak Malek
  mencari rezeki ?

  Benerkah Ulama Indonesia yg menyebarkan Islam diMalaysia..??
  Herannya koq kenapa ramei yg tersalah sangka, dikatakan
  Islam diMalaysia itu dibawa oleh ulama dari Indonesia. Koq
  mungkin karna mereka berpendapat Islam itu telah bermula
  berkembang diNusantara dizaman Wali Songo / Wali 9 Jawa
  itu, hingga menular keTanah Melayu…

  Sebenarnya Islam diTanah Melayu telah bertapak berkembang
  “ratusan tahun sebelum” ujudnya Wali Songo / Wali 9 Jawa itu.
  Islam telah dikembangkan oleh Ahlul Bait hampir serentak dari
  Nusantara ( Indonesia dan Tanah Melayu ) hingga keChina,
  dizaman hahaha… kekuasaan “PAK ZULQARNAEN”… Makanya
  dari sinilah sejarahnya perkembangan awal Islam diNusantara
  dan China yg telah dilupakan…

  Allahu’alam, Wassalam & =_= Peace….

 10. Zahir Zhafir

  Assalammuailaikum w.b.t

  Kepada semua warga diskusi,

  Bagi pendapat saya, setiap persoalan yang kita huraikan dengan panjang lebar jawapannya semua ada di dalam kitab Al-Quran. Tidak perlu kita meragui kesahihan kitab Allah, ia terbukti benar dan kitab yang terakhir Allah S.W.T yang diwahyukan kepada Baginda Nabi Muhammad S.A.W sebelum kewafatan Baginda. Diingatkan segala hadith dan sunnah tidak perlu kita bandingkan kitab Allah dengan kesahihan kitab-kitab lain. Jika saudara dan saudari ada kemusykilan, tidak salah saudara/saudari berkongsi pendapat antara satu sama lain. TETAPI ada lebih baiknya saudara/saudari rujuk Al-Quran yang pasti kesahihannya ternyata BENAR dan tidak perlu dipertikaikan lagi. Setiap persoalan akan terungkai dengan adanya hadith dan sunnah Al-Quran.

  Sekian,

  ZZ

 11. syaiful

  assalamualaikum…(maaf saya tidak memakai kata ass…karna Rasulullah hanya mengajarkan assalamualaikum, bukan ass…(ass dalam bahasa inggris artinya bokong/pantat)..

  Pandangan saya tentang mengenai perbincangan buku ini :

  1. ketakutan yg berlebihan oleh saudara Ishak Malek, sehingga dengan ketakutan yg berlebihan bisa timbul tuduhan2 terhadap penulis buku, sehingga di bilang

  2. kelemahan saudara Ishak Malek untuk membentengi keluarganya, sehingga terjadi seperti apa yg ia ceritakan, terlepas benar atau tidaknya cerita itu, tentang anak saudaranya bahwa anaknya sehabis membaca buku ini “TERTARIK DENGAN SURAH-SURAH BIBLE YANG RINGKAS DAN MUDAH DIFAHAMI DARI SURAH AL-QUR AN….lalu saudara Ishak Malek membakarnya.
  Bukankah lebih baik saudara Ishak Malek memberikan keterangan yg jelas kepada anak saudaranya hingga dia faham? bukankah lebih baik saudara Ishak Malek membentengi anak saudaranya dengan iman ? membakar buku bukan jalan terbaik, memberikan pemahaman dan membentengi dengan iman itu yg terbaik.

  3. dalam diskusi ini saya amat2 tidak setuju dengan saudara Ishak Malek, saudara Ishak Malek tidak setuju dengan pengarang buku tapi menyebut2 bangsa si pengarang, dan se akan-akan satu bangsa tersebut semua salah. tidak ada yg benar..antara lain saudara Ishak Malek berkata

  – (berhati2 lah tuan sebabnya beliau berasal dr Indonesia dan memilki kelulusan yg tidak setaraf dgn Islam)

  – “tambahan lagi ianya berasal dari indonesia yang jelas tidak mampu menegakkan negara Islam sejati yang diharapkan”

  pertanyaan saya untuk saudara Ishak Malek :
  – apakah saudara Ishak Malek benar2 yakin di Indonesia tidak ada ulama islam yg lebih alim dari saudara ? ataukah saudara Ishak Malek merasa lebih banyak ilmu agamanya di daripada ulama2 Indonesia ? ataukah saudara Ishak Malek lupa ulama Indonesia yg menyebarkan Islam di negara tempat saudara Ishak Malek mencari rezeki ?

  – apakah menurut saudara Ishak Malek, negara tempat saudara sekarang tinggal sudah menegakkan negara Islam sejati ? adakah hukum qisas disana ? adakah hukum rajam disana ? bukankah Islam menegakkan hukum Qisas dan Rajam ? apakah disana tidak ada pemerkosa ? apakah disana tidak ada pencuri ?

  4. saudara Ishak Malek tidak setuju dengan buku ini karna dalam buku ini ada keterangan dari Al-Qur;an dan Bibble, malah saudara Ishak Malek membakar buku ini karena kasus anak saudaranya.
  dilain waktu saudara Ishak Malek mengaku membaca buku-buku tentang ketuhanan yg lain, dan membaca buku karangan Yahudi, seperti yg saudara Ishak Malek katakan
  ” seperti tuan juga saya sering membeli buku2 yang bercorak ilmiah khususnya buku2 bacaan berunsur ketuhanan…malah saya juga telah membaca buku yg diterbit oleh org2 yahudi seperti “The Efficient and Formidable Agent in The World ” karangan penulis Yahudi yang mana banyak menyentuh teknik dan taktik menguasai alam maya ini…”

  saudara Ishak Malek membakar buku yg di dalamnya di dukung keterangan Al-Qur’an, tetapi saudara Ishak Malek menyanjung buku yg jelas-jelas karangan Yahudi, dan melihat kata-kata saudara Ishak Malek yg berkata “karangan penulis Yahudi yang mana banyak menyentuh teknik dan taktik menguasai alam maya ini…” terlihat saudara kagum dengan buku karangan Yahudi ini.

  saudara membakar buku yg di dalamnya ada keterangan Al-Qur’an ada tulisan ??? dan anda lebih kagum dengan buku karangan Yahudi ???? bukankah Yahudi itu musuh umat Islam ???

  5. terlepas dari benar tidaknya saudara Ishak Malek, saya kagum dengan mereka yg menjunjung tinggi Al-Qur’an

  terima kasih,

 12. Salem

  Membaca artikel yang dipaparkan oleh saudara JundullahOsman serta komen dari para pembaca sangat menarik perhatian saya sehingga saya terpanggil untuk memberi komen. Saya mohon maaf jika ada yang tersinggung kerana ini hanyalah pendapat saya sahaja:

  1. Saya dapati bahawa kebimbangan saudara Ishak Malek mengenai dakyah Kristian adalah berasas. Membaca Bible tetapi kurang ilmu terhadap agama sendiri (Islam) boleh mengundang mudarat terhadap aqidah. Dikatakan bahawa pada masa akan datang, negara yang paling ramai umat Islam di dunia ialah Pakistan! (Apa terjadi dengan Indonesia?)

  2. Saya juga bersetuju apabila saudara Ishak Malek mengatakan bahawa Bible merupakan buatan manusia – ini merupakan perkara yang sangat jelas dan nyata. Di samping itu, Bible merupakan alat Yahudi untuk menyesatkan orang ramai di samping membolehkan mereka mencapai agenda yang terkandung dalam grand strategy mereka. Sesungguhnya kini, telah ramai tidak mempercayai Bible – malah di US, pada tahun 2046 nanti, bilangan orang bukan Kristian akan melebihi mereka yang beragama Kristian.

  3. Walau bagaimanapun, ‘kisah benar’ yang menimpa keluarga saudara Ishak Malek adalah kisah yang amat menyedihkan. Dengan mengenepikan Bible, tidak dapat menyelesaikan masalah. Macam saya katakan tadi, kita perlu kekuatan ilmu mengenai agama Islam itu sendiri, mengetahui sejarah serta faham mengenai Bible. Kelemahan-kelemahan ketara yang terkandung dalam Bible bukan sahaja dapat disanggah oleh Al Quran malah boleh disanggah hanya dengan menggunakan akal fikiran – ini pastinya dapat mengukuhkan lagi keimanan kita terhadap Allah SWT.

  Sekali lagi – maaf – jika ada yang tersinggung.

 13. salah lorong

  Assalamualaikum, saya dah baca AL-QURAN yang mengatakan zulkarnain yang membina tembok untuk menghalang bangsa yakjud makjud dari terus melakukan kerosakan AL-QURAN adalah benara dan tiada cacat celanya…semua ini cuma kajian namun percayalah kalau kita nak tahu akan kebenarannya kita fikir adakah kita umat zaman sekarang nie akan sempat merasa HARI KIAMAT dan kemunculan bangsa tersebut WALLAHHUALAM. apapun kita percayalah yakjud makjud akan muncul jua…

 14. Avaheeda

  SIAPAKAH PAK ZULQARNAEN DLM SURAH AL-KAHFI ITU..??

  Aduhai pak soleha… emang bener seutama2 manusia itu adalah orang “Mukmin” yg berilmu. Kapan disebut orang “Mukmin” ianya bisa berkait rapat dgn “Hakeqat Iman”. Karna yg banyak diserukan adalah “Wahai Orang2 Yg Beriman”. Maka Kitab Suci Al-Quran itu satu “MUKJIZAT” yg ngak ada syak wasangka lagi, bagi orang2 yg beriman. Maka dlm Surah Al-Kahfi ada tersiratnya kisah2 “Iman”. Makanya dlm Surah Al-Kahfi sebanyak 110 ayat itu, dasarnya bisa dibahagikan kepada 3 Bab Utama :

  (1) Pertama : Kisah “Pemuda2 Beriman” yg lari dari raja yg zalim lalu bersembunyi digua Ashabul Kahfi. (2) Kedua : Kisah Pak Moses diperintahkan Allah mencari seorang “Hamba Allah Yg Beriman” yg hadir tempatnya “DiPertemuan 2 Lautan”, itulah “Nabi Khidir AS”.. (3) Ketiga : Kisah Sang “Penguasa Yg Beriman”, itulah dia “Pak ZulQarnaen” yg Allah Azzawajalla berikan kuasa, mengawal kemaraan “Makhlok Perosak” itulah Sang “Yakjod” dan “Makjod”…

  Ketiga2 bab utama ini ngak bisa dipisahkan, karna ketiganya saling berkaitan. Sehingga tembok besi dinding pemisah yg dibina oleh Pak ZulQarnaen telah dilobangi lalu runtoh. Hahaha… maka berdunyun2 keluar Sang Yakjod Makjod, anak2 warisan Sang “Dajjal Al-Masikh”, membuat kerosakan dimuka bumi ini. Maka disinilah kalian akan menyaksikan berlakunya “KIAMAT”. Apakah kesudahannya..?? Jawapan seterusnya pada kalian, jika kalian orang yg beriman…..

  Namun siapakah dia “Pak ZulQarnaen” itu..?? Sehingga kini biarkanlah ia tetap menjadi “Insan Misteri”, dia dighaibkan dlm Misteri Alam. Maka Surah Al-Kafhi itu mengajar kita beriman pada yg ghaib2. Maka alam ghaib itu berlapis2 banyaknya, ngak bisa dianalisa oleh nalar akal. Cumaan ada dikhabarkan, bermulanya salah satu yg ghaib itu, itulah “GHAIB IDHOFI”…

  Wallahu’alam, Wassalam…
  Ampon pak & Peace … =_= …

 15. Avaheeda

  Alahai… tak kan tak habes2 lagi..?? Tak perlulah nak kutip dari
  kitab2 Nabi2 lain sebagai bahan sokongan, hanya karna mahu
  membuktikan siapa dia “Alexander” dan “Yakjod Makjod” tuh..
  Ketulenan kitab2 Taurat dan Bible itu telah banyak diseleweng,
  dipalsukan oleh ummat2 Pak Moses dan Pak Jesus..

  Bukankah Al-Quran itu telah cukup lengkap..?? Kitab Al-Quran
  itu adalah salah satu “MUKJIZAT” Nabi Muhammad SAW. Ada
  baiknya setiap ummat Islam rujuk terus kepadanya. Sebab 104
  buah kitab dan sohuf (yang asli) dari Nabi2 yg terdahulu itu
  tersembunyi, telah terhimpon lengkap dalam Al-Quran…

  Berbalik merujuk kepada Kitab Al-Quran. Fasal menyatakan
  persoalan keberadaan siapakah “Insan Misteri” yg bernama
  “ZULKARNAEN”, dan koq dua makhlok perosak yg bernama
  “YAKJOD MAKJOD” tuh..?? Dalam Surah Al-Kahfi itu, ngak ada
  nama Pak “Alexander”, dan ngak ada nama Pak “Iskandar”..
  Yang ada hanya nama Pak “ZUL-QARNAEN”..

 16. Kakek Adam

  Saya faham maksud dari saudara ishak malek tak lain untuk membuat kita semua kembali kepada Alqur’an tanpa harus melihat kitab yang lain lagi.

  Tapi dalam pembahasan Buku Muhammad Alexander ini kita di hadapkan pada Ilmu Pengetahuan Tentang Yakjuj dan Makjuj yang terdapat di dalam Alqur’an surat Al-Kahfi ayat 83-98.
  Sebagai Muslim memang benar bahwa kita tidak perlu meragukan AlQuran. Tapi dalam permasalahan ini kita dituntut untuk mencari bukti-bukti sejarah tentang yakjuj dan makjuj tersebut. bagaimana caranya kita mendapatkan bukti-bukti itu?
  tidak lain adalah dengan membaca buku2 sejarah dan tentu saja dari buku bible yang diturunkan Allah SWT sebelum Alquran. walaupun kitab bible tsb tidak murni lagi, tapi berdasarkan Hadist (saya lupa siapa yang meriwayatkan) dikatakan Rosullullah bersabda Bila Ahli kitab berkata tentang kitab sucinya (Bible), janganlah kamu dustakan seluruhnya dan jangan pula kamu benarkan seluruhnya.

  Menurut saya mengutip kitab bible atau kitab lain selain Alquran tidak jadi masalah selama tidak bertentangan dengan Alquran itu sendiri. Sebagai contoh Ahmad deedat dan M. Zakir Naik dalam setiap ceramahnya selalu mengutip ayat2 dalam bible yang tidak bertentangn dengan Alquran. bahkan ayat2 bible yamg sesuai dengan Alquran itu semakin menguatkan iman kita sebagai umat Islam.

  Jadi Intinya disini kita harus Kritis terhadap Ilmu Pengetahuan.
  beberapa ayat Alquran dan Hadist tentang ILMU PEMGETAHUAN :

  Dalam pandangan Islam, Ilmu ini menempati posisi yang sangat penting,
  dan Alloh sangat menghargai siapa-siapa yang memiliki ILMU ini.

  QS Al Mujadilah (58) ayat 11 :

  011. Hai orang-orang yang beriman, apabila dikatakan kepadamu:
  “Berlapang-lapanglah dalam majelis”, maka lapangkanlah, niscaya Allah
  akan memberi kelapangan untukmu. Dan apabila dikatakan: “Berdirilah
  kamu, maka berdirilah, niscaya Allah akan meninggikan orang-orang yang
  beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan
  beberapa derajat. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.

  QS Az Zumar ( 39 ) ayat 9 :

  009. (Apakah kamu hai orang musyrik yang lebih beruntung) ataukah
  orang yang beribadah di waktu-waktu malam dengan sujud dan berdiri,
  sedang ia takut kepada (azab) Akhirat dan mengharapkan rahmat
  Tuhannya? Katakanlah: “Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan
  orang-orang yang tidak mengetahui?” Sesungguhnya orang yang berakallah
  yang dapat menerima pelajaran.

  QS Fathir ( 35 ) ayat 18,19,20 , dan 28 :

  018. Dan orang yang berdosa tidak akan memikul dosa orang lain. Dan
  jika seseorang yang berat dosanya memanggil (orang lain) untuk memikul
  dosanya itu tiadalah akan dipikulkan untuknya sedikitpun meskipun
  (yang dipanggilnya itu) kaum kerabatnya. Sesungguhnya yang dapat kamu
  beri peringatan hanya orang-orang yang takut kepada Azab Tuhannya
  (sekalipun) mereka tidak melihatNya dan mereka mendirikan sembahyang.
  Dan barangsiapa yang mensucikan dirinya, sesungguhnya ia mensucikan
  diri untuk kebaikan dirinya sendiri. Dan kepada Allah-lah kembali
  (mu). 019. Dan tidaklah sama orang yang buta dengan orang yang
  melihat. 020. dan tidak (pula) sama gelap gulita dengan cahaya.
  028. Dan demikian (pula) di antara manusia, binatang-binatang melata
  dan binatang-binatang ternak ada yang bermacam-macam warnanya (dan
  jenisnya). Sesungguhnya yang takut kepada Allah di antara
  hamba-hamba-Nya, hanyalah ulama. Sesungguhnya Allah Maha perkasa lagi
  Maha Pengampun.

  QS Ali Imron (3) ayat 18 :

  018. Allah menyatakan bahwasanya tidak ada Tuhan (yang berhak
  disembah) melainkan Dia, Yang menegakkan keadilan. Para malaikat dan
  orang-orang yang berilmu (juga bersaksi yang demikian itu). Tak ada
  Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Maha Perkasa lagi
  Maha Bijaksana.

  QS Al Ankabut (29) ayat 43 :

  043. Dan perumpamaan-perumpamaan ini Kami buatkan untuk manusia; dan
  tiada yang memahaminya kecuali orang-orang yang berilmu.

  Hadits Nabi Muhammad SAW mengenai Keutamaan akan Ilmu adalah sebagai berikut :

  “Barang siapa menempuh jalan guna mencari Ilmu, maka Alloh memudahkan
  baginya jalan menuju surga.” ( HR Muslim )

  “Sampaikanlah ajaran dariku sekalipun hanya satu ayat, dan
  ceritakanlah tentang Bani Israil, tiada dosa bagi kalian. Barang siapa
  yang dengan sengaja berdusta atas namaku, maka silahkan mengambil
  tempatnya di dalam neraka” ( HR Bukhori )

  “Iman itu telanjang, pakaiannya adalah takwa, perhiasannya adalah rasa
  malu, dan buahnya adalah Ilmu”

  “Seutama-utama manusia adalah orang Mu’min yang berilmu, yang apabila
  diperlukan, ia berguna. Kalaupun tidak diperlukan, maka ia dapat
  mengurus dirinya ”

  “Menuntut Ilmu adalah fardhu bagi setiap Muslim dan Muslimat”

 17. Avaheeda

  Salam… Bagi kami yg ngak banyak fulus, ngak mampu nak beli
  nak baca buku2 karangan pak malang dari bumi malang tuh..
  Cukuplah sekadar telah menonton movie “300” tuh. Gambaran
  filem barat tuh semata2 sengaja mahu menjatuhkan martabat
  Islam. Gambaran movie “300” tuh ternyata telah ditokok tambah
  dengan cara menghina kesucian Al-Quran, diciplak dari apa yg
  tercatit pada kisah “Zulkarnaen” dengan “Yakjod Makjod” dalam
  Surah Al-Kahfi, mengikut selera mereka sendiri…

  Bagi kami ada baiknya dibaca aja Surah Al-Kahfi itu banyak2.
  Biar sampai beberapa kali khatam. Supaya kita bener2 faham
  apa maksodnya yang tersurat dan yg tersirat. Surah Al-Kahfi
  itu mengandungi 3 Bab Utama yang saling berkaitan, ngak bisa
  diputuskan. Kisahnya ngak laen, melaenkan supaya kita ummat
  Islam beriman pada Yang Ghaib2, yang didatangkan oleh Allah
  Rabbul Jalal Yang Maha Ghaib. Persoalannya “Pak Zulkarnaen” itu, adakah dia “Insan Biasa” ato “Insan Ghaib”..??

  Sekian, Allahu’alam, Wassalam…
  Ampon pak & Peace… =_= …

  .

 18. malikbakar

  Saya merasa terpanggil untuk memberikan komen terhadap buku Muhammad Alexander yaitu “yakjuj dan makjuj – bencana disebalik gunung” dan telah pun membaca buku tersebut dan memang di dapati buku tersebut membuat tafsiran selain dari al-quran, juga bible dan kitab-kitab lama.

  Satu lagi buku yang saya telah baca iaitu “Munculnya Ya’juj Ma’juj di Asia – Mengungkap Misteri Perjalanan Dzulkarnain ke Cina’ karangan Syaikh Hamdi bin Hamzah Abu Zaid adalah berbeza pandangan dengan Muhammad Alexander kerana Muhammad Alexander telah menyamakan Alexander the Great dari Yunani dengan DZulkarnain. Muhammad Alexander tidak menerangkan keperibadian DZulkarnain dan perjalanan Dzulkarnain melihat matahari tenggelam dan matahari timbul. Dimanakah matahari tenggelam dan timbul, sedang di dalam ayat Al-Quran surah Al-Kahfi ayat 83-99 bermaksud :

  ” Mereka bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Dzulkarnain, katakanlah, ‘Aku akan bacakan kepada kamu cerita tentangnya’ Sesungguhnya Kami telah memberi kekuasaan kepadanya di (muka) bumi, dan kami telah memberi kepadanya jalan (untuk mencapai) segala sesuatu, maka dia pun menempuh suatu jalan. Hingga apabila telah sampai ketempat terbenam matahari, dia melihat matahari terbenam di dalam laut yang berlumpur hitam, dan dia mendapati segolongan umat disana. Kami berkata, “Hai Dzulkarnain, kamu boleh menyiksa atau boleh berbuat kebaikan terhadap mereka. Dzukarnain berkata, Adapun orang yang aniaya, maka kami kelak akan menyiksanya, kemudian dikembalikan kepada Rabbnya, lalu Rabb menyiksanya dengan azab yang tiada taranya. Sedang orang yang beriman dan beramal soleh maka baginya pahala terbaik sebagai balasan dan akan kami titahkan kepadanya (perintah) yang mudah dari perintah-perintah kami. Kemudian dia menempuh jalan (yang lain). Hingga apabila sampai ke tempat terbit matahari, dia mendapati metahari mennyinari segolongan umat yang kami tidak menjadikan bagi mereka sesuatu yang melindungi dari (cahaya) matahari. Demikianlah sesungguhnya ilmu kami meliputi segala yang ada padanya. Selanjutnya, dia menempuh suatu jalan (yang lain Lagi), HIngga apabila sampai di antara dua buah gunung, dia mendapati dihadapan kedua bukit itu suatu kaum yang hampir tidak mengerti pembicaraan. Mereka berkata ‘Hai Dzulkarnain, sesungguhnya Ya’juj dan Ma’juj adalah orang-orang yang membuat kerusakan di muka bumi, maka dapatkah kami memberi sesuatu pembayaran kepadamu supaya kamu membuat dinding antara kami dan mereka’…..

  Dari cerita ini jelaslah bahawa Dzulkarnain telah belayar sehingga bertemu dengan tempat matahari terbenam dan kemudian meneruskan perjalanannya sehingga bertemu dengan tempat matahari terbit dan kemudian meneruskan perjalanannya hingga sampai kenegara Cina. Jika di baca buku karangan Syaikh Hamdi adalah logiknya kerana Syaikh Hamdi sendiri mencari dimanakah tempat matahari itu tenggelam dan terbit. Untuk mengetahui tempatnya bacalah buku tersebut, hampir-hampir beliau berputus asa kerana mencari tempat yang Allah ceritakan di dalam al-Quran itu. Dzulkarnain juga pernah melalui Negara Asia Tenggara melalui pelayaran tersebut hingga sampai kenegara matahari terbit. Kemudian menuju keutara Cina dan telah membina tembok penghadang menghalang kemasukan Ya’juj dan Ma’juj.

  Ya’juj dan Ma’juj adalah dari bahasa Cina kuno dan bukan dari bahasa Arab. Bukti kebenaran Al-Quran kerana orang Arab sendiri tidak mengerti maksud Ya’juj dan Ma’juj itu. Untuk mengetahui maksudnya tanyalah kepada orang Cina atau rujuk kepada buku karangan Syaikh Hamdi kerana beliau yang mencari maksud Ya’juj dan Ma’juj itu. Muhammad Alexander pun banyak merujuk kepada Bible iaitu Gog dan Magog, sedang maksud yang tidak jelas maksud Gog dan Magog itu. Al-Quran adalah kitab mukjizat. Tidak perlu merujuk kepada Bible untuk mendapat maklumat yang tidak pasti

  Untuk mengetahui cerita tersebut bacalah buku karangan Syaikh Hamdi dan terbukti Alexander bukan Dzulkarnain kerana Alexander tidak menempuh jalan yang di lalui oleh Dzulkarnain. Alexander adalah seorang penakluk sedang Dzulkarnain adalah orang yang beriman yang mengajak kepada Rabb iaitu Allah. Jangan terpengaruh dengan dakwaan Alexander adalah Dzulkarnain.

  Sekian.

 19. Faizal

  Ingatkan nak beli dah buku ni tapi setelah berdebat panjang lebar rasa x jadi beli la pula

  • Jyundoo

   Bila kita baca, baru kita dapat simpulkan point dalam perdebatan tersebut. tp terus terang saya cakap. Bahasa buku, memang pening bangat. :)

 20. Avaheeda

  Apakah bener “Alexander adalah Zulkarnaen”..?? Kalo lehat
  cover buku tuh, Alexander dan tenteranya saling tak tumpah
  hehehe… macam “Leonadas” dlm movie “300” ciptaan orang
  Barat tuh… Begitu juga cover buku “Yakjod Makjod tuh”, koq
  kenapa pak, digambarkan pagan itu adalah Raja Parsi dgn
  ribuan bala tenteranya. Juga direka dlm movie “300”…

  Hahaha… Kaum Yahudi dan Nasrani telah berjaya, menjajah
  minda dunia, bahawa watak2 pagan yg jahat dlm filem “300”
  tuh adalah bangsa Parsi. Hinggakan Kerajaan Islam Iran telah
  mengkritik filem tersebut… Hehehe… jangan2 telah ujud ejen
  Barat dikalangan ummat Islam, yg telah merendahkan Tokoh2
  Islam itu sendiri…

 21. amiamiza88@yahoo.com

  Al-quran itu Adalah Petunjuk Untuk Kehidupan Dunia dan Akhirat
  segala Persoalan dan jawapan Terdapat Didalamnya….. so jadikan la Al-quran itu sebagai rujukan Utama itu la wasiat Tekhir Nabi Kita. Kitab T’akhir dan menbentangkan segala jawapan kenapa nak guan rujukan lain selain Al-quran Itu Sendiri……….
  Simple kn……..

 22. ummu hasyer

  Syukran jazilan wajazakumullahu khairal jaza’ di atas mujadalah ilmiah yang membuka minda dan menyingkap lautan ilmu Allah yang tiada batas sempadan….. setiap kebenaran akan terzahir dan kebatilan akan lenyap jua akhirnya…WALLAHU A’LAM BISSHOWAB

 23. Omarqe

  Yang Yakjuj tu Scythia, yang Makjuj tu Mongolia. Wallahualam. aku tak pernah baca buku ni, tapi waktu mula2 keluar tu aku tertarik jgak. Yang mongolia tu ada kemungkinan sbb keturunan dia ada Genghis Khan.

 24. Omarqe

  Aku dengar2, Yakjuj kaum Scythia, Makjuj kaum Mongolia. Yang Mongolia tu mungkin jgak sbb Genghis Khan pon berasal dr Mongolia kan?

 25. Pingback: JundullahOsman Dot Com » Tahun Baru-2011-Sarjana-Azam Baru-Piala Suzuki-Masters-Senyum Sokmo
 26. Pingback: JundullahOsman Dot Com » Minggu lepas berlaku masalah di ComLuv Feed
 27. ishak malek

  Teruskan usaha itu…sy maafkan dan memohon walau ada yg tersinggung dan mempergunankan nama saya sebagai usaha untuk menutup segala kelemahan…yng benar tetap benar walau apa pun cara di pergunakan untuk melemahkan hujah org lain yang mungkin ada kebenarannya. Mohon hentikan usaha itu..marilah kita berhujah secara lebih berhemah…kpd sdr MI ,nanti saya akan jawab

  Renung2kan dan selamat beramal

 28. Malik Ismael

  sdr ishak a.malek memuji sdr Ishak Malek, dua orang yang sama ke? :) satu orang dgn dua nama? :) tak ape lah

  Sdr Ishak Malek (ishak a.malek), dalam buku Muhammad Alexander, tajuk yakjuj makjuj itu, saya tak pernah baca ada kenyataan “ROH KUDUS”, coba tengok lagi, mungkin sdr mengada-ada sendiri.
  Sdr Ishak Malek @ ishak a.malek, sdra tak suka apabila Muhammad Alexnader memakai ayat bible, tetapi kenapa sdr sendiri menulis ayat bible itu pula (Ezekal 38:17-18) spt di atas itu. Kalau sdr tidak suka bible kenapa pakai ayat bible bagi menjawab pula?

  Sdr belum jawab mengenai metode jawaban yang diguna Nabi Ibrahim dengan memakai kenyataan kepercayaan orang kafir dalam quran di atas. metode ini pula yang dipakai sdr Mohd alexnder dlam bukunya.

  Sdr juga blum jawab perkara buku karya ulama besar yang memakai ayat bible, iatu:
  – ‘ISA AL MASIH’ karya pujangga besar Islam A.hamid Jaudah As-Shahhar, Penerbitan Pustaka Antara, Kuala Lumpur, 1987.
  – Imam Ibnu Katsir pula menulis qishasul al anbya (kisah para nabi) dan mengutip ayat-ayat bible.

  sdr Ishak Malek @ ishak a.malek, anda menuduh sdr Mohd Alexander sebagai Dajjal? seperti yang ada tulis di atas:
  ishak a.malek says: “kelihatan amat jelas MUHAMMAD ALEXANDER dan KUNCU KUNCU nya telah GAGAL didalam menenggelamkan KEBENARAN, hujah IM telah membawa paradigma baru bagi membina TEMBOK sebagaimana yang di wahyukan kepada ISKANDAR ZULKARNAIN. Teruskan usaha sdr Ishak Malek berdakwah bagi menangkis serangan2 DAJJAL.”

  Astaghfirullah, sebagai seorang mukmin, berhati-hatilah menuduh sesama mukmin dengan tuduhan yang sangat besar “Dajjal”, jika seandainya sdr Mohd. Alexandr bukan dajjal, maka tuduhan itu akan kembali mengejar kepada si penuduhnya sendiri. taubat n istigfarlah sdr Ishak Malek @ ishak a.malek.

 29. ishak a.malek

  Salam,

  Kepada Saudara Ishak Malek., saya berpendapat hujjah sdr itu telah membuka ruang besar kepada seluruh pembaca terutamanya umat Islam..pendedahan serta hujah IM telah berjaya membuka kebenaran melalui kupasan dan dengan bantuan Al Quran sdr IM telah merungkai persoalan siapakah PEMBUAT BENCANA DISEBALIK GUNUNG yang SEBENARNYA dan kelihatan amat jelas MUHAMMAD ALEXANDER dan KUNCU KUNCU nya telah GAGAL didalam menenggelamkan KEBENARAN, hujah IM telah membawa paradigma baru bagi membina TEMBOK sebagaimana yang di wahyukan kepada ISKANDAR ZULKARNAIN. Teruskan usaha sdr Ishak Malek berdakwah bagi menangkis serangan2 DAJJAL.

  wasallam

 30. ishak a.malek

  Ass…sdr Malek ismael…..

  Saya amat tertarik utk memanjangkan kenyataan sdr didalam site sebagai ulasan saya bagi memperkukohkan hujjah yang sy bentangkan buat tatapan pembaca untuk menilai antara kebathilan yang tidak dapat di kesan dan cubaan untuk meruntuhkan tembok kebenaran bagi merungkai isu pokok yakni pencarian kebenaran siapakah IskandarZulkarnain dan pencarian susur galur Yakjuj dan Makjuj, dan saya bersetuju untuk membaca dengan fikir dan zikir:

  Sdr. telah memberi definasi yang seadanya yakni :

  “apakah bible itu? Bible daripada bhs greek dan inggris yang berarti kitab-kitab, alkitab, dan dalam alkitab/bible ini mengandungi sisa baki taurat dan injil. Di dalamnya ada yang masih asli dan ada pula yang ditokok tambah.”

  -Sy bersetuju pada rangkap terakhir yakni, “dan ada pula yang ditokok tambah.” …rasanya sdr sudah membuka sedikit ruang buat sy dan rakan membuka semula perbincangan ini dan berdasarkan kepada rangkap itu apakah sdr setuju klu saya katakan BENAR kitab BIBLE adalah kitab yang di TOKOK TAMBAH..dan MA telah menyarankan kpd pembaca supaya BACA DENGAN FIKIR DAN ZIKIR…samada sebagai seorang yang PEMBANTAH yg mendukong ROH KEBATHILAN atau seorang yang mendukong ROH KEBENARAN

  Kata-kata Muhammad A.lexander kepada semua pembaca yang berugama Islam:

  “bacalah dengan fikir dan zikir”

  Saya ingin membawa saudara M.I ke suatu sudut yang memungkinkan sdr M.I mampu menterjemahkan sedikit kekeliruan didalam fikiran M.I dan bagaimana pula Wahyu Allah swt melalui Malaikat Jibrail kepada Nabi Muhammad permulaan kerasulannya….dan dimana kekuatan iktikad MA dibandingkan dengan Malaikat Jibrail yang meminta Rasul BACA yakni seorang Nabi yang memulakan kehidupan untuk membawa ROH KEBENARAN…..kalau diberi pilihan yang manakah kecenderungan sdr M.I menghadapi situasi ini…oleh yang demikian maka sy paparkan terjemahan Surah Al Alaq:

  بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
  Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang

  اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ * خَلَقَ الْإِنسَانَ مِنْ عَلَقٍ * اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ * الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ * عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ *
  Terjemahan:

  [96: 1] Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan.
  [96: 2] Dia menciptakan manusia dari segumpal darah beku;
  [96: 3] Bacalah dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah;
  [96: 4] Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan;
  [96: 5] Dia mengajar manusia apa yang tidak diketahuinya.

  Sebab Nuzul-

  Terdahulu dikemukakan hadith tentang permulaan turunnya wahyu yang diriwayatkan daripada `A’ishah ra. Riwayat itu antara lain menjelaskan:

  Ketika Nabi saw sedang beribadat di dalam gua Hira` Malaikat Jibril turun mendapati Nabi saw, lalu memeluk dan menyuruh Nabi saw supaya membaca, tetapi Nabi saw menyatakan: “Aku tidak pandai membaca”. Kemudian dipeluknya lagi dengan kuat sambil menyuruhnya supaya membaca, tetapi Nabi tetap menyatakan perkara yang sama. Pada kali ketiga dipeluknya lagi, sambil menyuruh supaya Nabi membaca dengan mengikuti apa yang dibaca Jibril, iaitu mulai ayat (1) hingga ayat (5) surah al-`Alaq.

  Riwayat itu menyatakan lagi: Malaikat Jibri kemudian menghilangkan diri, sedangkan Nabi saw berasa sangat penat selepas menerima wahyu sulung itu, lalu dia pulang dan meminta isterinya Khadijah ra menyelimutkannya[1].

  Kita Membaca Allah Mencipta

  (96:1) Permulaan surah ini, mulai ayat 1 hingga ayat 5 merupakan wahyu pertama diturunkan. Wahyu ini diturunkan ketika Nabi saw sedang menjernihkan jiwanya dengan ibadat, lalu Jibril menyuruhnya supaya membaca. Perintah Jibril ini merupakan bimbingan pertama sebelum memulakan langkah-langkah seterusnya dalam perjalanan da`wah yang baginda dipilih menerajuinya.

  اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ *

  [96: 1] Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan.

  Sayyid Qutb tatkala mengulas ayat ini menyatakan: Bahagian pertama surah ini meletakkan batu asas dalam konteks keimanan yang luas iaitu setiap urusan, gerak geri, langkah dan tindakan hendaklah dimulakan dengan menyebut nama Allah kerana Dialah yang mencipta dan Dialah juga yang mengajar. Dari Allah berasalnya semua kejadian dan kepada-Nya dikembalikan semula ciptaan-Nya[2].

  Kalimah “إقْرَأ” ialah fi`l, maf`ulnya ditiadakan kerana dipercayai pembaca yang pintar dapat menzahirkannya. Justeru para ilmuwan tidak membiarkan peluang ini tanpa ikut serta dalam perkongsian pendapat bagi menzahirkan maf`ul yang ditiadakan itu, lalu sebahagian mereka berpendapat kalimah yang ditiadakan itu ialah al-Qur`an. Oleh itu ungkapan selengkapnya:

  إقْرَأْ الْقُرْآنَ بِاسْمِ رَبِّكَ
  Terjemahan: “Bacalah al-Qur`an dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan”.

  Sebahagian ulama menjadikan ayat ini sebagai dalil menunjukkan basmalah satu juzuk daripada setiap surah al-Qur`an, manakala “ بأ ” pula membawa makna mulabasah (penyertaan). Sebahagian yang lain berpendapat “ بأ ” di sini za`idah, ertinya tidak membawa apa-apa makna. Pendapat kedua ini tidak sesuai kerana membawa erti yang sama dengan ungkapan:
  اذْكُرْ اسْمَ رَبِّكَ
  Terjemahan: “Sebutlah nama Tuhanmu”

  Ayat pertama ini membuat penekanan terhadap pembacaan hendaklah menjurus kepada menyebut nama Rabb, bukan nama Allah. Kita sedia maklum, Rabb membawa erti mendidik, memelihara dan mentadbir. Justeru, bagi memantapkan rububiyyah Allah, berikutnya disusuli dengan kenyataan الَّذِي خَلَقَ ertinya Tuhan yang mencipta. Tuhan Yang Mencipta dengan sendirinya mentadbir ciptaan-Nya. Ini kerana dalil yang menunjukkan rububiyyah Allah ialah sifat khaliqiyyah-Nya (Pencipta) atau dengan kata lain, Allah Yang mentadbirkan alam ini, dengan sendirinya Penciptanya[3].

  Hubungan di antara Pentadbir dan Pencipta, boleh difahami dengan lebih jelas lagi, apabila Musyrikin Arab mengakui Allah sebagai Pencipta langit dan bumi, tetapi pada masa yang sama mereka menyerahkan rububiyah atau pentadbiran langit dan bumi kepada berhala yang mereka puja. Andainya mereka mengakui langit, bumi dan seluruh alam ini ditadbir oleh Allah, maka pengakuan itu merupakan sebaik-baik bukti yang menunjukkan pengakuan mereka adalah benar[4].

  Bacaan yang diperintah Malaikat Jibril supaya Nabi membacanya bukan sebarang bacaan, tetapi bacalah dengan menyebut nama Allah. Di sini, bermulalah dengan rasminya penurunan al-Qur`an kepada Nabi Muhammad saw dan pelantikannya sebagai Rasul.

  Wahyu sulung yang menyuruh agar Nabi membacanya, menunjukkan pembinaan manusia yang diwahyukan kepada Nabi saw adalah berasaskan ilmu pengetahuan melalui jalan pembacaan. Tidak dinafikan fenomena menulis dan membaca wujud sejak beratus tahun sebelum kelahiran Islam lagi, tetapi perkembangan ilmu pengetahuan hanya lancar sejurus selepas kebangkitan Islam….

  Kalau sy katakan bahawa pengarang berjaya membawa roh KEBATHILAN secara tidak sedar melalui kitab dibawah yang sdr katakan “ditokok tambah” adakah sdr bersetuju..??? mungkin sedara tidak bersetuju dan terus terusan menyokong MA yang dah jelas atas apa yang saya BACA dan FIKIR dengan ZIKIR bahawa gelombang DAJJAL telah melangkaui pemikiran umat islam terutamanya mereka yang MASIH LEMBUT UMBUN2nya…

  Apakah sdr dan pengarang rasa TIDAK BERSALAH kalau anak saya menyebut perkataan ROH KUDUS dan TUHAN ALLAH yang terdapat didalam surah Ezekal…??? malah amat menyenanginya lebih2 lagi mereka yang kurang Ilmu Agamanya..malah sdr sokong lagi usaha Ilmiah Muhamad Alexander….

  01. Laman Christian Churches of God
  02. Kitab Daniel
  03. Kitab Ezekal
  04. Dictionary of Bible
  05. Inskripsi Yahudi-Kristian(Perjanjian Baru)
  06. Injil Terjemahan baru
  07. Al Kitab Ende
  08. (Sementara dalam Injil, kata ALLAH yang HIDUP (FAYH)
  09. Kitab Herodotus
  10. Kitab Jeremiah
  11. Kitab Isaiah
  12. United Church of God
  13. Injil Lukas
  14. Kitab Nahum
  15. Al Kitab Terjemahan Baru Indonesia (Bible)
  16. Kitab Joel
  16. Injil Kitab Wahyu (Perjanjian Baru)

  Pengarang Muhamad Alexander berasa yakin bahawa teks Ezekal 38:17-18 mampu menerobos alam fikiran umat Islam dengan menghidangkan surah iblis:

  Beginilah kata Tuhan Allah:

  “Engkaulah itu tentang siapa AKU sudah berkata pada hari-hari dahulu kala dengan perantaraan hamba-hamba KU, iaitu nabi-nabi Israel, yang bertahun tahun bernubuat pada waktu itu. AKU akan membawa engkau melawan umat KU. Pada waktu itu,mpada saat Gog datang melawan tanah Israel, demikianlah kata TUHAN ALLAH, amarah-KU akan timbul” (LAI)

  Inilah penambahan yang di ada ada kan..dan apakah sdr percaya akan kata 2 iblis ini…mungkin tidak kerana sdr org yg berilmu…bagaimana pula dengan ribuan anak anak muda Islam yang sudah pasti tanpa sedar MEMBACA dan BERFIKIR bahawa Tuhan Allah dan Roh Kudus itu adalah benar….nauzubullah min zalik SUDAH JELAS MUHAMAD ALEXANDER MEMBAWA KEBATHILAN DALAM TERANG DAN MENYEMBUNYIKAN KEBENARAN

  Dalam hal ini sebagai menangkis serangan DAJJAL ke-atas minda umat Nabi Muhammad saw adalah dengan BACA Al Quran yang juga adalah ZIKIR dan apa yang dapat saya rusmuskan sebagai ringkas yakni Wahyu Allah swt sebagai pelindung iaitu Surah Al Baqarah ayat 90 dan 91 mohon sdr BACA dan FIKIR

  Bismillahirahmanirrahim

  90. Alangkah buruknya (hasil perbuatan) mereka yang menjual dirinya sendiri dengan kekafiran kepada apa yang telah diturunkan Allah, karena dengki bahwa Allah menurunkan karunia-Nya kepada siapa yang dikehendaki-nya di antar hamba-hamba-Nya. Karena itu mereka mendapat murka sesudah (mendapat) kemurkaan . Dan untuk orang-orang yang kafir siksaan yang menghinakan. (QS. 2:90)

  91. Dan apabila dikatakan kepada mereka: “Berimanlah kepada Al-Qur’an yang diturunkan Allah”. Mereka berkata: “Kami hanya beriman kepada apa yang diturunkan kepada kami”. Dan mereka kafir kepada Al-Qur’an yang diturunkan sesudahnya, sedang Al-Qur’an itu (Kitab) yang hak; yang membenarkan apa yang ada pada mereka. Katakanlah: “Mengapa dahulu kamu membunuh nabi-nabi Allah jika benar kamu orang-orang yang beriman?” (QS. 2:91)

  Begitu Maha Berkuasa Allah swt menangkis kegiatan Dajjal dengan membongkar kegiatan Dajjal yakni:

  “Mengapa dahulu kamu membunuh nabi-nabi Allah jika kamu orang-orang yang beriman..?” – merujuk kepada pengarang Muhamad Alexander yang bertanggungjawab membenar kan surah2 Iblis dengan membina buku SIAPAKAH ISKANDAR ZULKARNAIN DAN YAKJUJ/MAKJUJ sebagai manuskrip baru bagi memesongkan aqidah…nauzubillah min zalik

  Allahu ‘alam

 31. Malik Ismael

  so ini pula yang dilakukan Mohd Alexander (M.A.)ketika memetik ayat-ayat bible, iaitu mematahkah hujah orang kafir dengan memetik daripada sumber mereka sendiri (bible). kita perlu sokong usaha ilmiah sdr M.A. seperti kata M.A. sendiri dalam bukunya: “bacalah dengan fikir dan zikir!”

 32. Malik Ismael

  Baca Quran Al Anbiyaa 51-68 ini:
  Dan demi sesungguhnya, Kami telah memberi kepada Nabi Ibrahim sebelum itu jalan yang benar dalam bertauhid, dan Kami adalah mengetahui akan halnya.
  Ketika ia berkata kepada bapanya dan kaumnya: “Apakah hakikatnya patung-patung ini yang kamu bersungguh-sungguh memujanya?”
  Mereka menjawab: “Kami dapati datuk nenek kami selalu menyembahnya”.
  Ia berkata: “Sesungguhnya kamu dan datuk-nenek kamu adalah dalam kesesatan yang nyata”.
  Mereka bertanya: “Adakah engkau membawa kepada kami sesuatu yang benar (sebagai seorang Rasul), atau engkau dari orang-orang yang bermain-main sahaja?”
  Ia menjawab: “(Bukan bermain-main) bahkan (untuk menegaskan bahawa) Tuhan kamu ialah Tuhan yang mentadbirkan langit dan bumi, Dia lah yang menciptanya; dan aku adalah dari orang-orang yang boleh memberi keterangan mengesahkan yang demikian itu.
  “Dan demi Allah, aku akan jalankan rancangan terhadap berhala-berhala kamu, sesudah kamu pergi meninggalkan (rumah berhala ini)”.
  Lalu ia memecahkan semuanya berketul-ketul, kecuali sebuah berhala mereka yang besar (dibiarkannya), supaya mereka kembali kepadanya.
  (Setelah melihat kejadian itu) mereka bertanya: “Siapakah yang melakukan perbuatan yang demikian terhadap tuhan-tuhan kami? Sesungguhnya adalah ia dari orang-orang yang zalim”.
  (Setengah dari) mereka berkata: “Kami ada mendengar seorang anak muda bernama Ibrahim, mencacinya”.
  (Ketua-ketua) mereka berkata: “Jika demikian, bawalah dia di hadapan orang ramai supaya mereka menyaksikan (tindakan mengenainya).
  (Setelah ia dibawa ke situ) mereka bertanya: “Engkaukah yang melakukan demikian kepada tuhan-tuhan kami, hai Ibrahim?”
  Ia menjawab: “(Tidak) bahkan yang melakukannya ialah (berhala) yang besar di antara mereka ini! Maka bertanyalah kamu kepada mereka kalau-kalau mereka dapat berkata-kata”.
  Maka mereka (penyembah berhala) kembali kepada diri mereka (memikirkan hal itu) lalu berkata (sesama sendiri): “Sesungguhnya kamulah sendiri orang-orang yang zalim”.
  Kemudian mereka terbalik fikirannya kepada kesesatan, lalu berkata: “Sesungguhnya engkau (hai Ibrahim), telah sedia mengetahui bahawa berhala-berhala itu tidak dapat berkata-kata (maka betapa engkau menyuruh kami bertanya kepadanya)?”
  Nabi Ibrahim berkata: “Jika demikian, patutkah kamu menyembah yang lain dari Allah sesuatu yang tidak dapat mendatangkan faedah sedikitpun kepada kamu, dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepada kamu?
  “Jijik perasaanku terhadap kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah! Maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal fikiran kamu?”
  (Setelah tidak dapat berhujah lagi, ketua-ketua) mereka berkata: “Bakarlah dia dan belalah tuhan-tuhan kamu, jika betul kamu mahu bertindak membelanya!” (Quran Al-Anbiyaa’ 51-68)

 33. Malik Ismael

  Apakah bible itu? Bible daripada bhs greek dan inggris yang berarti kitab-kitab, alkitab, dan dalam alkitab/bible ini mengandungi sisa baki taurat dan injil. Di dalamnya ada yang masih asli dan ada pula yang ditokok tambah.
  Saya terjumpa sebuah buku yang menarik perhatian saya.. terus saya garab buku itu, tiba-tiba terdengar suara ” buku tu dah lama, tapi pakcik baru ambil dua minggu lepas, ade dua naskah sahaja” aku pun menyelak muka hadapannya.. cetakan 1987.. memang lama, tapi masih kemas terpelihara dan harganya juga berpatutan.. kini buku ini milik aku:
  ‘ISA AL MASIH’ karya pujangga besar Islam A.hamid Jaudah As-Shahhar,
  Penerbitan Pustaka Antara, Kuala Lumpur, 1987.
  buku genre novel sejarah nabi Isa as ini ditulis bersumber 100 % daripada Bible New Testament, dan sangat menarik krn membuka minda sebenar siapa sosok Nabi Isa yang telah diputar belit orang barat.
  Imam Ibnu Katsir pula menulis qishasul al anbya (kisah para nabi) dan mengutip ayat-ayat bible.
  so perkara memetik bible sudah biasa dalam mengkaji sejarah timur tengah, ini semua bagi tujuan mematahkan hujah orientalis dengan memakai sumber mereka sendiri. Mengalahkan mereka dengan senjata mereka sendiri ! mengalahkan hujah orientalis dengan senjata bible milik mereka sendiri! Inilah tujuan para sarjana islam ketika memetik sumber-sumber bible.
  Ini seperti metode Nabi Ibrahim as dalam menjawab orang-orang kafir, ketika itu Nabi Ibrahim as dituduh menghancurkan berhala-berhala. Kemudain Nabi Ibrahim as ditangkap dan disoal:

  (Setelah ia dibawa ke situ) mereka bertanya: “Engkaukah yang melakukan demikian kepada tuhan-tuhan kami, hai Ibrahim?” (Quran al anbiya 62)

  Kemudian Nabi Ibrahim as menjawab dengan memakai kepercayaan mereka, jawab Ibrahim as :

  Ia (Ibrahim) menjawab: “(Tidak) bahkan yang melakukannya ialah (berhala) yang besar di antara mereka ini! Maka bertanyalah kamu kepada mereka kalau-kalau mereka dapat berkata-kata”. (Quran al anbiya 63)

  Nabi Ibrahim as paham bahawa berhala batu / kayu tidak boleh berkata-kata dan tidak pula bergerak, tetapi baginda menjawab seperti di atas, dan ini bukan bermakna Nabi Ibrahim percaya berhala itu boleh berkata dan bergerak. Nabi Ibrahim as hanya memetik/memakai senjata kepercayaan mereka sendiri bagi menyerang diri orang kafir itu agar mereka sadar. Jadi mengalahkan hujah orang kafir dengan menggunakan/mengutip/memetik hujah mereka sendiri adalah boleh, agar mereka menggunakan akal waras mereka bahwa hujah mereka itu (kepercayaan/bible) itu sebenarnya salah.

 34. Nor Haniza Mohamad

  Assalamualaikum

  Saya bersetuju dengan kewaspadaan ishak malek.
  Saya hampir selesai membaca Y&M karya Muhammad Alexander.
  Semua persoalan-persoalan yang dimajukan oleh ishak malek memang berasas.
  Dari awal saya ragu-ragu tujuan merujuk kepada BIBLE (baca: bukan INJIL, TAURAT) dan merasakan ia merupakan jalan untuk menghidangkan BIBLE kepada umat Islam – satu kitab yang tak mungkin kita sengaja beli melainkan ia dihidangkan dalam ‘bentuk’ yang berbeza.
  Maka berjayalah dakyah orang-orang kafir jika kita menganggap ada kebenaran (walau sekelumit) di dalam BIBLE sebab ia tidak boleh disamakan dengan INJIL, TAURAT.
  Ishak Malek dan sahabat-sahabat yang lain, bagus tindakan kalian menghantar buku untuk dikaji supaya aqidah umat terpelihara.

 35. ishak malek

  Salam,

  Tk sdr HD atas penerimaan hujjah saya yang pastinya memberi kesan yang mungkin agak negatif bagi pihak yang tidak bersetuju dengan saya. Tambahan lagi penulis akan terus menerus mengadakan sesi perbincangan semata-mata menegakkan kebenaran atas tulisannya berhubongkait dengan pengkajian Siapakah Iskandar Zulkarnain dan Yakjuj/Makjuj. Malah site ini juga telah memberi sedikit ruang bagi menangkis segala persoalan yang memuyskilkan segelintir pembaca bukan menyerang peribadi penulis jauh sekalimnyekat rezeki org2 tertentu malah jauh dari itu adalah sebagai benteng pertahanan bagi melihat sejauhmana niat dan cara penulis samaada ke-arah menghancurkan minda/roh islam dari dalam atau memberi penghayatan atas kajian yang kononnya dikatakan merungkai misteri2 alam melalui berbagai kitab2 termasuk Al Quran.

  Profesor. Dr. Zulkifli Hj Mohd Yusoff dari University Malaya telah menyatakan sokongan atas buku ini dengan memberi hujahannya yakni: : ”

  SEBUAH KARYA BERUPA PENGKAJIAN YANG SERIUS MENGENAI YAKJUJ DAN MAKJUJ YANG MENGGABUNGKAN STUDI TIGA KITAB UTAMA AL-QURAN, TAURAT DAN INJIL DAN DI KUPAS SECARA TEMATIK ILMIAH”

  “KUPASAN PENGARANG MENJADI LEBIH MENARIK APABILA BERUPAYA MERUNGKAI SELURUH PERSOALAN SAMPINGAN SEPERTI ZULKARNAIN DAN DINDING BESI ANTARA DUA GUNUNG SEPERTI PEMBENTANGAN SURAH AL-KAHFI SEBELUM SAMPAI KEPADA NATIJAH INTERPRETASI YAKJUJ DAN MAKJUJ”

  Berdasarkan kepada kenyataan diatas maka amat jelas berlakunya pembohongan atas fakta dan hidangan kajian penulis malah amat jelas bahawa penulis juga telah melakukan kerosakan tanpa disedari dengan memberi hujahan atas kajian melaui beberapa kitab selain dari yang HAQ sebagaimana yang di janjikan yakni Al-Quran, Taurat dan Injil sahaja sebagai yang dinyatakan oleh Profesor Dr.Zulkifli. Persoalanya penulis telah melakukan pembohongan dengan membawa surah2 Iblis seperti didalam kitab yang bukan HAQ untuk dihidangkan kepada sekelian umat Islam terutamanya penuntut IPTA dan para2 Ustadz yakni:

  01. Laman Christian Churches of God
  02. Kitab Daniel
  03. Kitab Ezekal
  04. Dictionary of Bible
  05. Inskripsi Yahudi-Kristian(Perjanjian Baru)
  06. Injil Terjemahan baru
  07. Al Kitab Ende
  08. (Sementara dalam Injil, kata ALLAH yang HIDUP (FAYH)
  09. Kitab Herodotus
  10. Kitab Jeremiah
  11. Kitab Isaiah
  12. United Church of God
  13. Injil Lukas
  14. Kitab Nahum
  15. Al Kitab Terjemahan Baru Indonesia (Bible)
  16. Kitab Joel
  16. Injil Kitab Wahyu (Perjanjian Baru)
  17. Kitab Suci Injil(Perjanjian Baru)

  Sebagai bukti kukoh atas hujahan saya: Penulis berjaya meyakin pembaca akan kebenaran BIBLE dengan membawa hujah bahawa seorang mujadid Islam yakni MAULANA MUHAMAD ALI telah memberi pandangan bahawa:

  “DALAM BIBLE, YAKJUJ DAN MAKJUJ DI URAIKAN DENGAN KATA KATA YANG AMAT JELAS, SEHINGGA TIDAK DIRAGUKAN LAGI SIAPA YAKJUJ DAN MAKJUJ ITU..” – petikan tulisan ini jelas menggambarkan bahwa penulis berjaya meyakinkan pembaca bahawa kitab BIBLE adalah benar malah Maulana Muhamad Ali sendiri menyatakan bahawa TIDAK DI RAGUKAN LAGI…nauzubillah min zalik

  seterusnya Penulis meneruskan pembukaan surah Iblis sebagai hidangan kepada anak2 muda Islam yakni Kitab Ezekal 38:1-4 (baca lah sendiri) yang membenarkan kata-kata diatas….Nauzubillah min zalik

  Persoalannya apakah penulis sebegitu hebat didalam pengkajian siapakah Iskandar Zulkarnain yang turut di sokong oleh seorang Profesor malah didalam Surah al-Quran Allah swt hanya memberikan kisah yang sedikit sahaja kepada Rasulullah kekasihnya…bagaimana pula dengan penulis yang dianggap begitu hebat malah diakui berjaya merungkai persoalan malah diakui oleh Prof.Dr Zulkifli siapakah Iskandar Zulkarnain dan melihat bahawa persembahan penulis amat berjaya sekali…cuma saya ingin nyatakan bahawa kajian penulis perlulah di semak malah perlu bukti yang kukoh melalui pengkajian manuskrip Al-Quran, Taurat, Zabur dan Injil SAHAJA yang (HAQ) yang mengandungi pelbagai RAHSIA BESAR yang belum diketahui manusia lagi..banyak hadis2 sohih melalui ulama muktabar diketepikan oleh penulis malah penulis amat berbangga dengan hidangan surah2 didalam kitab Iblis yang di ragukan isi kandungannya.

  Ingatkah akan kisah di zaman Nabi Musa a.s bagaimana SAMIRI berjaya membuat kerosakan aqidah dikalangan kaum Yahudi yang di selamat kan oleh Allah swt dan mengakui akan Ke esaan Allah swt dengan waktu yang amat sedikti sekali melului penciptaan PATUNG LEMBU yang mampu mengeluarkan SUARA…ketika Nabi Musa begitu kecewa dan menghalau SAMIRI dari mendekati kaum nya dan di beri tempoh sehingga hari kiamat buat SAMIRI meneruskan agenda merosakan Aqidah seluruh umat ISLAM…malah sehingga hari ini SAMIRI dikatakan masih hidup dgn memiliki satu mata dan di percayai DAJJAL laknatullah..Dajjal sahaja yang banyak mengetahui rahsia alam dan mampu meneroka setiap penjuru dunia dengan memutar balikkan FAKTA dan ILMU yang HAQ semata mata atas dendamnya kepada org2 mukmin.

  Apakah kita tidak mahu mengambil iktabar dan menyediakan pertahanan yang kuat terutamanya membina kekuatan asas yakni anugerah Allah swt MATA – apa yang di lihat, TELINGA – Pendengaran, DERIA RASA, dan akhirnya menuju kepada AKAL/MINDA….Akal memainkan peranan penting didalam menerima atau menolak akan apa yang di hidangkan samaada baik atau buruk. Benar Dajjal, Yakjuj dan Makjuj adalah makhlok Perosak Aqidah Umat Islam,..namun demikian Allah swt telah memberi kita senjata yang amat besar yang kita masih gagal menyempurnakannya yakni, MEMPERKUKOHKAN : Kalimah Syahadah – apakah pengisiannya, Mendirikan Solat- apakah pengisiannya ,Berpuasa- apakah pengisiannya , Membayar Zakat – apakah pengisiannya dan akhirnya menunaikan HAJI- apakah pengisiannya …inilah senjata mukmin yang amat ditakuti kaum Dajal, Yakjuj dan Makjuj.

  Saya amat bersetuju akan pengkajian khusus siapakah Iskandar Zulkarnaian dan Yakjuj/Makjuj…cuma apa saya ingin tekankan disini ialah persoalan pokok yakni Aqidah yang mana ianya melibatkan KEPERCAYAAN DIDALAM RUKUN IMAN YAKNI PERCAYA KEPADA KITAB2…natijahnya apakah begitu DAIF sekali penulis dan pembaca menerima tanpa ragu2 bahawa kandungan isi BIBLE itu ada kebenarannya dan telah di BUKTIKAN diatas oleh Maulana Muhamad Ali sedangkan kelahiran Rasulullah saw turut diakui oleh PENDITA PENDITA YAHUDI dan amat jelas termaktub didalam KITAB yang HAQ yankni TAURAT-Nabi Musa as, ZABUR-Nabi Daud DAN INJIL-Nabi Isa as dan bukan nya dari kitab2 ciptaan manusia sebagaimana yang dihidangkan oleh penulis Muhamad Alexander yang tenyata LEMAH. Pembaca terpadaya dengan susunkata serta pendedahan misteri yang terlalu diminati terutamanya orang-orang Melayu Islam lebih2 lagi berhubongkait dengan pendedahan siapakah IZ dan YM.

  Dan sekali lagi saya ingin paparkan KHUTBAH TERAKHIR RAASULULLAH SAW melalui pendedahan Saudara AHMAD untuk tatapan para pembaca Buku karangan Muhamad Alexander yakni:

  WASIAT TERAKHIR NABI MUHAMMAD SAW:

  9 zulhijah,10 hijrah,jumaat selepas asar di padang arafah.

  Wasiat terakhir dari insan terulung,kekasih ALLAH SWT telah menyatakan:

  ”Selepas ini tiada lagi nabi dan rasul yg akan datang selepas ku dan tiada lagi kitab selain dari al-quran yang haq,dan tiada lagi agama lain dan kitab lain selepas Islam dan Al-Quran,aku tinggalkan 2 pusaka iaitu Al-Quran dan Sunnahku…Berpegang teguhlah kepada 2 pusakaku ini nescaya engkau tidak akan tersesat selamanya…”

  ALLAHU’ALAM
  Renung2kan dan Selamat Beramal

 36. hasandaging

  Assalamualaikum….

  Saya sedang memerhati hujah2 yang dibentangkan ttentang kebenaran Yakjuj dan Makjuj dan Siapakah Iskandar Zulkarnain..

  Cuma saya nak komen disini atas pembacaan saya kepada buku karangan Muhamad Alexander dan saya amat yakin bahawa hujah dari Saudara Ishak Malek ada KEBENARANNYA DI SITU. malah saya akan memulangkan kembali buku itu kepada pihak Jabatan Agama Islam Perak untuk di selidiki dan seterusnya memohon agar buku tersebut di hentikan cetakannya demi untuk menyelamatkan maruah Islam dan mengembalikan semula Roh Islam dikalangan penuntut2 Universiti dan Ustaz ustaz yang begitu taksub dan terpedaya akan teknik yang amat licik dari pengarang Indonesia tersebut.

  Kepada para penuntut IPTA sy nasihatkan berwaspadalah akan kegiatan mereka yg amat halus dan tersusun ini.

  Allahua’alam

 37. ishak malek

  Salam,

  Amat menyedihkan lagi didalam Youtube…terdapat para para Ustaz-ustaz yang turut bersama-sama mendukong kebenaran Buku tulisan yang mengandungi surah2 yang bina oleh Dajjal yang membawa Kerosakan di muka ini….

  sekian, salam

 38. ishak malek

  Alhamdulillah Saudara Ahmad telah membuka sedikit ruang bagi saudara melepaskan diri dari kepungan DAJJAL :

  WASIAT TERAKHIR NABI MUHAMMAD SAW:

  9 zulhijah,10 hijrah,jumaat selepas asar di padang arafah……wasiat terakhir dari insan terulung,kekasih ALLAH SWT telah menyatakan,”Selepas ini tiada lagi nabi dan rasul yg akan datang selepas ku dan tiada lagi kitab selain dari al-quran yang haq,dan tiada lagi agama lain dan kitab lain selepas Islam dan Al-Quran,aku tinggalkan 2 pusaka iaitu Al-Quran dan Sunnahku…Berpegang teguhlah kepada 2 pusakaku ini nescaya engkau tidak akan tersesat selamanya……

  Persoalannya..lihat lah jenis kitab yang dihidangkan kepada para para sarjana muslim seperti:

  01. Laman Christian Churches of God
  02. Kitab Daniel
  03. Kitab Ezekal
  04. Dictionary of Bible
  05. Inskripsi Yahudi-Kristian(Perjanjian Baru)
  06. Injil Terjemahan baru
  07. Al Kitab Ende
  08. (Sementara dalam Injil, kata ALLAH yang HIDUP (FAYH)
  09. Kitab Herodotus
  10. Kitab Jeremiah
  11. Kitab Isaiah
  12. United Church of God
  13. Injil Lukas
  14. Kitab Nahum
  15. Al Kitab Terjemahan Baru Indonesia (Bible)
  16. Kitab Joel
  16. Injil Kitab Wahyu (Perjanjian Baru)
  17. Kitab Suci Injil(Perjanjian Baru)

  Buat renungan seluruh pembaca yg mendukong Al-Quran..apakah sepantas itu kita wajib mengakui bahawa buku karangan Alexander itu masih ada kebenarannya sedangkan surah2 Iblis bergelimpangan dan bercampur baur bersama ayat2 suci Al Quran yakni wahyu Allah swt…

  Malah amat menyedihkan bahawa terlalu banyak surah Syaitan yang diakui kebenarannya oleh penulis berhubongkait kewujudan Yakjuj dan Makjjuj malah penulis tidak malu2 untuk menyatakatan bahawa pendapat maulana Muhamad Ali seorang pujangga Islam yang menyebut:

  “DALAM BIBLE, YAKJUJ DAN MAKJUJ DI URAIKAN DENGAN KATA KATA YANG AMAT KELAS, SEHINGGA TIDAK DIRAGUKAN LAGI SIAPA YAKJUJ DAN MAKJUJ ITU..” ( Diulang lagi: DALAM BIBLE)

  seterusnya Penulis meneruskan pembukaan surah Iblis sebagai hidangan kepada anak2 muda Islam yakni Kitab Ezekal 38:1-4 (baca lah sendiri) yang membenarkan kata-kata diatas….Nauzubillah min zalik

  Moralnya:

  Buku ini lebih banyak mencetak SURAH SURAH IBLIS yang ternyata bersalahan dari apa yang diamanatkan oleh Rasullullah saw malah bercampur campur dengan surah surah Al quran yang mana menggambarkan betapa murahnya wahyu Allah swt dimata penulis…apakah penulis merasakan dirinya tidak bersalahan langsung….BETAPA DANGKALNYA PENULIS SEBAGAI SEORANG YANG BERAGAMA ISLAM YANG HANYA BEKERJA SEBAGAI PENSYARAH SENI BENA SAHAJA…bukan tuduhan malah saya berani mengatakan bahawa kajian dari buku itu adalah HASIL DARI kerja kerja DAJJAL DAJJAL yang bijak memilih pelaksananya, waktunya, masanya dan tempatnya yakni Pusat pusat pengajian tinggi….

  Saya tidak mempunyai pilihan selain dari Membuat Aduan kepada pihak Berkuasa dalam masa terdekat agar segera menyekat buku yang amat meragukan dan mampu merosak Aqidah Umat Islam…

  Sebagaimana yang saya katakan sebelum ini..kadang2 pisau yang menjadi alat untuk melapah daging akhirnya menjadi alat untuk membunuh manusia….mohon Sdr Jundullah kembali kepada perkara asas diatas yakni:

  WASIAT TERAKHIR NABI MUHAMMAD SAW:

  9 zulhijah,10 hijrah,jumaat selepas asar di padang arafah……wasiat terakhir dari insan terulung,kekasih ALLAH SWT telah menyatakan,”Selepas ini tiada lagi nabi dan rasul yg akan datang selepas ku dan tiada lagi kitab selain dari al-quran yang haq,dan tiada lagi agama lain dan kitab lain selepas Islam dan Al-Quran,aku tinggalkan 2 pusaka iaitu Al-Quran dan Sunnahku…Berpegang teguhlah kepada 2 pusakaku ini nescaya engkau tidak akan tersesat selamanya……

  Renung2kan lah wahai sahabat ku Jundullah….
  Wassalam,

  ALLAHUMA’ ANTAS SALAM WAMINGKAS SALAM,ZAL JALALI WAL IKROM.

  • Jundullah Osman

   terima kasih tuan Ishak, kalu membuat aduan kepada pihak berkuasa merupakan jalan terbaik silakan. biar jelas adakah buku serta penulisnya telah menyesatkan pembaca. terus terang saya katakan, saya bukan berada di pihak penulis atau mana2 pihak, saya merupakan seorang pembaca dan minat membaca. adapun penulis buku itu menggunakan bahan2 karya yang bercampur aduk antara fakta dan penipuan, itu merupakan rujukan yang penulis agaknya boleh hubungkan untuk menjadi sebuah buku. dan yang pastinya buku penulis dgn seorang penulis malaysia “adakah alexander bukan zulkarnain” kebanyakannya merujuk kepada naskah2 yg tuan sebutkan di atas. apa2 pun, kita tidak perlu melatah dengan sesuatu sesuatu itu, berbeza pendapat dalam ilmu amat baik, mencari satu jawapan yg konkrit juga satu cabang ilmu. tidak perlu menuding siapa dan mereka itu ahli2 dajal, kita mempunyai autority, jika rasakan penulisan itu akan memberikan impak negatif kepada iman dan akidah. silakan, saya juga menyokong penuh aduan dibuat kepada pihak berkuasa.

   lagi sekali saya tegaskan, saya hanya seorang pembaca dan minat membaca, saya bukan memihak kepada mana2 pihak. post ini ditulis pun sekadar catatan saya berkesempatan di majlis disertai penulis. akhir kalam. ilmu itu luas, cuma kita sahaja yg tidak mampu menggapai.ws

 39. dukhanramadan

  sila tengok penerangan Muhammad Alexander mengenai yakjuj makjuj:
  Bicara Addin 30-04-2011 – Masjid Negeri Selangor – Bicara Addin 30-04-2011 oleh Ustaz Muhammad

  jom menarik best

  • Jundullah Osman

   hangat betol topic ni kan. apa2 pun. kita perlu dengar juga penjelasan daripada penulis sendiri. bagi saya xda salah nya, dalam penulisan tersebut, kerana ada hujah2 yang di letakkan di awal penulisan buku, mengapa dan kenapa data itu di gunakan. he

 40. fauzi

  Assalamualaikum WRT.WBKT,

  DIJEMPUT BERAMAI2 KE MASJID IMAM AS-SHAFIE,TMN.MALURI KG.PANDAN(SEBELAH INSTITUT PENGURUSAN BAITUMAL) PADA 27 APRIL (RABU) PADA PUKUL 9.00 – 10.30 MLM (SELEPAS ISYAK) UNTUK MENDENGAR HUJAHAN2 SERTA KOMEN DARI PENULIS BUKU “MUHAMMAD ALEXANDER” INI SENDIRI.

  SEBARANG KEMUSYKILAN BOLEH DITANYA DIRECT DENGAN PENULIS INI SENDIRI.

  WASSALAM.

 41. abdul

  FENOMENA golongan profesional menulis buku agama dan dakwah secara tidak lansung menjadi faktor semakin ramai yang mengunjungi pesta dan jualan buku di mana sahaja.
  Dr. Danial Zainal Abidin, satu lagi nama yang cukup terkenal kerana usaha-usaha beliau yang tidak pernah putus menulis buku mengenai Islam.
  Beliau merupakan seorang doktor perubatan yang mempunyai klinik di Gelugor, Pulau Pinang.
  Sebenarnya, negara mempunyai ramai lagi kalangan profesional yang juga bergelar ustaz. Malah ramai di kalangan mereka ini menulis untuk tujuan dakwah.
  Selain doktor perubatan seperti Danial nama-nama seperti Muhammad Alexander (Perancang Bandar), Zulkifli Khair (Pakar Motivasi), Abdul Latip Talib (bekas Pengurus Felcra, Shamsuddin Kadir (Akauntan), Amran Yunus (Jurutera), Norhayati Bakri (Jurutera) dan Aswanizam Alias (Jurutera Eletrik) adalah antara kalangan profesional yang menulis untuk tujuan dakwah. Penglibatan mereka ini mendedahkan kehebatan dan mengagungkan Islam.
  Seorang lagi penulis muda yang menceburi penulisan novel Islam ialah Dr. Farhan Hadi Mohd. Taib, 26, yang menghasilkan novel sulungnya, Denyut Kasih Medik.
  Jika Farhan Hadi menulis novel, Danial memilih menulis pelbagai topik menarik mengenai Islam yang memberikan motivasi dan kesan kepada pembaca.
  Apabila penulis membaca karyanya – Bukti-bukti Sains dan Sejarah Kerasulan Muhammad yang diulang cetak kali ke-10 menambahkan keyakinan umat Islam tentang kerasulan Nabi Muhammad. Sebabnya, baginda ada disebutkan dalam pelbagai kitab agama yang ada di dunia ini; Injil, Vedas, Purana dan Maitreya.
  Ini cukup mengagumkan kerana selain tugas hakiki merawat kecederaan fizikal, Danial juga ‘merawat’ penyakit dan kesakitan yang ditanggung daripada aspek rohani umat Islam.
  “Saya menulis buku-buku dengan menjadikan al-Quran sebagai asas sambil disokong oleh pelbagai fakta akademik, sains sehinggalah sejarah.
  “Ini bagi merawat kebanyakan kita yang pada hari ini ditimpa penyakit kronik berkaitan dengan kerohanian, cara berfikir, sikap dan cara hidup,” katanya.

 42. salem

  ishak malek = ahmad =fauzi ke? :)
  sabar don’t emotion, muslim yg baik tu boleh kawal akhlaq dgn baik pula

 43. fauzi

  Assalamualaikum WRT.WBKT,

  Tak perlulah di panjang lebar disini,hanya komen dan penerangan beliau sahaja nanti yang dapat merungkai segala2nya tentang niatnya dan hasil karyanya sendiri……

  Hal politik kami boleh mendiamkan diri sahaja sekarang tetapi ini soal agama…..”Tiada kompromi bagi mereka,jika benar ia terbukti menjurus kepada usaha2 menyesatkan minda umat Islam”

  “WALLAHUALAM”

  “AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR,FISABILILLAH”

  Wassalam,

 44. Mizi

  Saya bukanlah ingin membela Muhammad Alexander. Cuma sekadar meluahkan pendapat berdasarkan pembacaan saya terhadap buku-buku karangan beliau sahaja.

  Apa yang saya faham adalah, Muhammad Alexander tidaklah menjadikan bible sebagai rujukan utama bahkan sekadar rujukan sampingan. Rujukan utama beliau masih lagi al-Quran. Jika dilihat secara positif, mungkin Alexander ingin meyakinkan orang-orang bukan Islam bahawa al-Quran itu lebih lengkap berbanding bible. Jadi, beliau buat perbandingan hujahan antara al-Quran dan bible tentang isu Zulkarnain dan Yakjuj & Makjuj. Jadi, secara tidak langsung ini adalah satu usaha dakwah untuk menarik masyarakat bukan Islam untuk mengenali Islam.

  Jika dilihat secara negatif, memanglah kita akan kata bahawa apabila orang Islam mempercayai apa yang tertulis di dalam bible boleh menjejaskan keimanan. Kenapa perlu kita lihat secara negatif, walhal rujukan terhadap bible hanyalah pada isu-isu yang selari dengan al-Quran dan merujuk pada isu-isu sejarah. Alexander tidaklah merujuk bible tentang isu tauhid uluhiyyah. Kalau ini yang cuba dibuat oleh Alexander, memanglah saya menentang.

  Jika benar, karangan Alexander bercanggah dengan ajaran Islam, mintalah pihak berkuasa mengambil tindakan undang-undang. Selepas itu, berilah ruang kepadanya untuk membela diri.

  Menuduh seseorang atau sesiapa sahaja berkaitan akidahnya adalah satu tindakan yang amat tidak beretika.

  Wallahu a’lam.

 45. ahmad

  Assalamualaikum Wrt.Wbkt,

  Subnallah,masyallah……apa sudah jadi kepada saudara2 islam ku semua??SAYA BERSETUJU 100% DENGAN SAUDARA ISHAK MALEK…… MANA BOLEH KITA TERIMA SEBARANG HUJAH2 ATAU RUJUKAN BERDASARKAN KITAB BIBLE!!!!!!Tidak boleh diterima sama sekali.JANGAN ROSAKKAN AKIDAH TUAN2 sendiri dengan membaca buku2 yang tidak dipantau atau dibenarkan oleh Jabatan Agama Islam…Apa yg saya dapat tengok di sini terangan2 salah satu cara DAKYAH SESAT untuk merosakkan minda dan persepsi kita terhadap agama islam.Walaupun ilmu saya tidak sehebat2 saudara2 di atas tetapi alhamdullah saya sendiri dapat melihat akan sesuatu kepincangan dan mencurigakan mengenai penulisan buku ini dan saya serta rakan2 saya dari persatuan silat kg.pandan tidak sabar2 untuk menghadiri ceramah yg akan diadakan oleh “MUHAMMAD ALEXANDER” ini pada 27 APRIL,2011 di Masjid IMAM AS-SHAFIE KG.PANDAN,K.L…PADA PENDAPAT SAYA SEBARANG BENTUK PENULISAN YANG TIDAK BERASASKAN AL-QURAN SEBAGAI SUMBER RUJUKAN UTAMA ADALAH TIDAK BOLEH DITERIMA SAMA SEKALI DAN BOLEH MENGONCANG IMAN DAN MEROSAKKAN AKIDAH SERTA MINDA KITA SEBAGAI ORANG ISLAM……INI ADALAH SERANGAN SECARA HALUS OLEH MUSUH2 ALLAH….Benar dikatakan penulis2 kitab2 yahudi mempunyai hujah2 dan dalil dari kitab mereka sendiri yg dahulunya yg diturunkan oleh ALLAH SWT kerana mereka telah dinobatkan ummatan-wasato sebagai umat yang mulia satu ketika dahulu dan disebabkan itulah mereka mendambik dada bersaksi bahawa Muhammmad SAW bukanlah nabi yg terakhir yang membawa agama ALLAH yg benar.

  9 zulhijah,10 hijrah,jumaat selepas asar di padang arafah……wasiat terakhir dari insan terulung,kekasih ALLAH SWT telah menyatakan,”Selepas ini tiada lagi nabi dan rasul yg akan datang selepas ku dan tiada lagi kitab selain dari al-quran yang haq,dan tiada lagi agama lain dan kitab lain selepas Islam dan Al-Quran,aku tinggalkan 2 pusaka iaitu Al-Quran dan Sunnahku…Berpegang teguhlah kepada 2 pusakaku ini nescaya engkau tidak akan tersesat selamanya……

  Wassalam,

  ALLAHUMA’ ANTAS SALAM WAMINGKAS SALAM,ZAL JALALI WAL IKROM.

  “ALLAHUAKBAR”

  fauzi & Gemawan

 46. Mizi

  Menerima beberapa pendapat orang kafir BUKAN bermaksud mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani sebagai teman rapat. Sekiranya keterangan non-muslim tadi masih ada benarnya adalah tidak salah menerimanya. Yang penting benar atau tidak benar, bukan dari siapa. Cuma nilai kebenaran sahaja yang berbeza sebagaimana nilai orang yang adil adalah berbeza dengan nilai orang yang fasik. Tapi yang benar perlu diakui sebagai benar.

  Sekiranya beberapa kenyataan dari bible tidak bercanggah dengan penafsiran al-Quran sebagaimana yang cuba dihujahkan oleh Muhamad Alexander kerana dia juga membaca beberapa tafsir al-Quran selain bible dan rujukan-rujukan yang lain, adalah tidak salah kerana dia hanya menerima pendapat yang selari. Yang tidak selari, tetap ditolak. Tetapi menafikan 100% adalah prejudis.

  Bahkan seksyen 83(2) Akta Keterangan Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan 1997 (yang digubal oleh ulama’ Islam) menerima keterangan non-muslim yang berbunyi:

  “A non-Muslim shall be competent to give bayyinah for a Muslim if his testimony is admissible according to Hukum Syarak.”

  Masih ada ruang penerimaan keterangan daripada non-Muslim. Bukanlah bermaksud Mahkamah Syariah menjadikan non-muslim (termasuk Yahudi dan Nasrani) sebagai teman rapat.

  Wallahu a’lam.

 47. ishak malek

  Ass…sahabatku Wan dan Zairul Salleh,

  Saya amat terharu diatas sokongan saudara berhubongkait dengan isu BIBLE dan AL Quran atas perbandingan Fakta yang di bina oleh seorang warga negara Indonesia melalui buku ILMIAH nya bertajuk YAK JUJ dan MAKJUJ….

  Buat tatapan pembaca site ini minta ALEXADER MUHAMAD dalami maksud ayat yang di khususkan kepada Orang-orang yang BERIMAN sahaja bukan kepada orang-orang ISLAM yang tidak BERIMAN dan mempercayai kitab2… dialam Surah Al-Maidah Ayat 51:

  “Wahai orang-orang yang BERIMAN,

  Janganlah kamu mengambil orang orang Yahudi dan Nasrani sebagai teman rapat kerana setengah mereka menjadi teman rapat setengah yang lain.

  Dan sesiapa diantara mereka menjadikan teman rapatnya maka ia tergulong didalam gulongan mereka.

  Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada kaum yang berlaku ZALIM”

  Renung2kan

 48. Zairul Salleh

  Salam,

  Saya pernah membaca buku Kaum-Kaum Yang Pupus karya Harun Yahya, di dalam buku tersebut beliau turut memuatkan beberapa ayat daripada Injil Perjanjian Lama (Bible Old Testament) (Bab Kejadian atau Genesis) sebagai rujukan kepada kejadian yang menimpa kaum-kaum yang pernah dibinasakan oleh Allah kerana kekufuran. Rasanya tidak salah untuk mengambil ayat-ayat daripada Injil yang tidak menyimpang daripada ajaran dan akidah Islam yang kita anuti. Lagipun Injil juga merupakan kitab yang diturunkan oleh Allah SWT kepada Nabi Isa sebelum turunnya al-Quran kepada Muhammad SAW. Cuma agak bahaya sekiranya menggunakan ayat daripada kitab Injil yang ada sekarang kerana telah banyak yang diubahsuai. Wallahualam.

 49. ishak malek

  Ass…sahabat ku…dengan segala kerendahan hati mohon dan minta Muhammad Alexander mengkaji dan memahami akan maksud ayat ini agar beliau tidak tergulung didalam gulungan YAKJUJ dan MAKJUJ

  Surah Al Jin dan terjemahan

  سورة الجن – سورة ٧٢ – عدد آياتها ٢٨

  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

  قُلْ أُوحِيَ إِلَيَّ أَنَّهُ اسْتَمَعَ نَفَرٌ مِنَ الْجِنِّ فَقَالُوا إِنَّا سَمِعْنَا قُرْآنًا عَجَبًا (١)يَهْدِي إِلَى الرُّشْدِ فَآمَنَّا بِهِ وَلَنْ نُشْرِكَ بِرَبِّنَا أَحَدًا (٢)وَأَنَّهُ تَعَالَى جَدُّ رَبِّنَا مَا اتَّخَذَ صَاحِبَةً وَلا وَلَدًا (٣)وَأَنَّهُ كَانَ يَقُولُ سَفِيهُنَا عَلَى اللَّهِ شَطَطًا (٤)وَأَنَّا ظَنَنَّا أَنْ لَنْ تَقُولَ الإنْسُ وَالْجِنُّ عَلَى اللَّهِ كَذِبًا (٥)وَأَنَّهُ كَانَ رِجَالٌ مِنَ الإنْسِ يَعُوذُونَ بِرِجَالٍ مِنَ الْجِنِّ فَزَادُوهُمْ رَهَقًا (٦)وَأَنَّهُمْ ظَنُّوا كَمَا ظَنَنْتُمْ أَنْ لَنْ يَبْعَثَ اللَّهُ أَحَدًا (٧)وَأَنَّا لَمَسْنَا السَّمَاءَ فَوَجَدْنَاهَا مُلِئَتْ حَرَسًا شَدِيدًا وَشُهُبًا (٨)وَأَنَّا كُنَّا نَقْعُدُ مِنْهَا مَقَاعِدَ لِلسَّمْعِ فَمَنْ يَسْتَمِعِ الآنَ يَجِدْ لَهُ شِهَابًا رَصَدًا (٩)وَأَنَّا لا نَدْرِي أَشَرٌّ أُرِيدَ بِمَنْ فِي الأرْضِ أَمْ أَرَادَ بِهِمْ رَبُّهُمْ رَشَدًا (١٠)وَأَنَّا مِنَّا الصَّالِحُونَ وَمِنَّا دُونَ ذَلِكَ كُنَّا طَرَائِقَ قِدَدًا (١١)وَأَنَّا ظَنَنَّا أَنْ لَنْ نُعجِزَ اللَّهَ فِي الأرْضِ وَلَنْ نُعْجِزَهُ هَرَبًا (١٢)وَأَنَّا لَمَّا سَمِعْنَا الْهُدَى آمَنَّا بِهِ فَمَنْ يُؤْمِنْ بِرَبِّهِ فَلا يَخَافُ بَخْسًا وَلا رَهَقًا (١٣)وَأَنَّا مِنَّا الْمُسْلِمُونَ وَمِنَّا الْقَاسِطُونَ فَمَنْ أَسْلَمَ فَأُولَئِكَ تَحَرَّوْا رَشَدًا (١٤)وَأَمَّا الْقَاسِطُونَ فَكَانُوا لِجَهَنَّمَ حَطَبًا (١٥)وَأَلَّوِ اسْتَقَامُوا عَلَى الطَّرِيقَةِ لأسْقَيْنَاهُمْ مَاءً غَدَقًا (١٦)لِنَفْتِنَهُمْ فِيهِ وَمَنْ يُعْرِضْ عَنْ ذِكْرِ رَبِّهِ يَسْلُكْهُ عَذَابًا صَعَدًا (١٧)وَأَنَّ الْمَسَاجِدَ لِلَّهِ فَلا تَدْعُوا مَعَ اللَّهِ أَحَدًا (١٨)وَأَنَّهُ لَمَّا قَامَ عَبْدُ اللَّهِ يَدْعُوهُ كَادُوا يَكُونُونَ عَلَيْهِ لِبَدًا (١٩)قُلْ إِنَّمَا أَدْعُو رَبِّي وَلا أُشْرِكُ بِهِ أَحَدًا (٢٠)قُلْ إِنِّي لا أَمْلِكُ لَكُمْ ضَرًّا وَلا رَشَدًا (٢١)قُلْ إِنِّي لَنْ يُجِيرَنِي مِنَ اللَّهِ أَحَدٌ وَلَنْ أَجِدَ مِنْ دُونِهِ مُلْتَحَدًا (٢٢)إِلا بَلاغًا مِنَ اللَّهِ وَرِسَالاتِهِ وَمَنْ يَعْصِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَإِنَّ لَهُ نَارَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا (٢٣)حَتَّى إِذَا رَأَوْا مَا يُوعَدُونَ فَسَيَعْلَمُونَ مَنْ أَضْعَفُ نَاصِرًا وَأَقَلُّ عَدَدًا (٢٤)قُلْ إِنْ أَدْرِي أَقَرِيبٌ مَا تُوعَدُونَ أَمْ يَجْعَلُ لَهُ رَبِّي أَمَدًا (٢٥)عَالِمُ الْغَيْبِ فَلا يُظْهِرُ عَلَى غَيْبِهِ أَحَدًا (٢٦)إِلا مَنِ ارْتَضَى مِنْ رَسُولٍ فَإِنَّهُ يَسْلُكُ مِنْ بَيْنِ يَدَيْهِ وَمِنْ خَلْفِهِ رَصَدًا (٢٧)لِيَعْلَمَ أَنْ قَدْ أَبْلَغُوا رِسَالاتِ رَبِّهِمْ وَأَحَاطَ بِمَا لَدَيْهِمْ وَأَحْصَى كُلَّ شَيْءٍ عَدَدًا (٢٨)

  1. Katakanlah (hai Muhammad): “Telah diwahyukan kepadaku bahwasanya: sekumpulan jin telah mendengarkan (Al-Qur’an), lalu mereka berkata: Sesungguhnya kami telah mendengarkan Al-Qur’an yang menakjubkan, (QS. 72:1)

  2. (yang) memberi petunjuk kepada jalan yang benar, lalu kami beriman kepadanya. Dan kami sekali-kali tidak akan mempersekutukan seorangpun dengan Rabb kami, (QS. 72:2)

  3. dan bahwasanya Maha Tinggi kebesaran Rabb kami, Dia tidak beristeri dan tidak (pula) beranak. (QS. 72:3)

  4. Dan bahwasanya, orang yang kurang akal daripada kami dahulu selalu mengatakan (perkataan) yang melampaui batas terhadap Allah 1523, (QS. 72:4)

  5. dan sesungguhnya kami mengira, bahwa manusia dan jin sekali-kali tidak akan mengatakan perkataan yang dusta terhadap Allah. (QS. 72:5)

  6. Dan bahwasanya ada beberapa orang laki-laki di antara manusia meminta perlindungan 1524 kepada beberapa laki-laki di antara jin, maka jin-jin itu menambah bagi mereka dosa dan kesalahan. (QS. 72:6)

  7. Dan sesungguhnya mereka (jin) menyangka sebagaimana persangkaan kamu (orang-orang kafir Mekah), bahwa Allah sekali-kali tidak akan membangkitkan seorang (rasul) pun, (QS. 72:7)

  8. dan sesungguhnya kami telah mencoba mengetahui (rahasia) langit, maka kami mendapatinya penuh dengan penjagaan yang kuat dan panah-panah api, (QS. 72:8)

  9. dan sesungguhnya kami dahulu dapat menduduki beberapa tempat di langit itu untuk mendengar-dengarkan (berita-beritanya). Tetapi sekarang 1525 barangsiapa yang (mencoba) mendengar-dengarkan (seperti itu) tentu akan menjumpai panah api yang mengintai (untuk membakarnya). (QS. 72:9)

  10. Dan sesungguhnya kami tidak mengetahui (dengan adanya penjagaan itu) apakah keburukan yang dikehendaki bagi orang yang di bumi ataukah Rabb mereka menghendaki kebaikan bagi mereka. (QS. 72:10)

  11. Dan sesungguhnya di antara kami ada orang-orang yang saleh dan di antara kami ada (pula) yang tidak demikian halnya. Adalah kami menempuh jalan yang berbeda-beda. (QS. 72:11)

  12. Dan sesungguhnya kami mengetahui, bahwa kami sekali-kali tidak akan dapat melepaskan diri (dari kekuasaan) Allah di muka bumi dan sekali-kali tidak (pula) dapat melepaskan diri (daripada)Nya dengan lari. (QS. 72:12)

  13. Dan sesungguhnya kami tatkala mendengarkan petunjuk (Al-Qur’an), kami beriman kepadanya. Barangsiapa beriman kepada Rabbnya, maka ia tidak takut akan pengurangan pahala dan tidak (takut pula) akan penambahan dosa dan kesalahan. (QS. 72:13)

  14. Dan sesungguhnya di antara kami ada orang-orang yang taat dan ada (pula) orang-orang yang menyimpang dari kebenaran. Barangsiapa yang taat, maka mereka itu benar-benar telah memilih jalan yang lurus. (QS. 72:14)

  15. Adapun orang-orang yang menyimpang dari kebenaran, maka mereka menjadi kayu api bagi neraka Jahannam. (QS. 72:15)

  16. Dan bahwasanya: jikalau mereka tetap berjalan lurus di atas jalan itu (agama Islam), benar-benar Kami akan memberi minum kepada mereka air yang segar (rezki yang banyak). (QS. 72:16)

  17. Untuk Kami beri cobaan kepada mereka padanya. Dan barangsiapa yang berpaling dari peringatan Rabbnya, niscaya akan dimasukkan-Nya ke dalam azab yang amat berat. (QS. 72:17)

  18. Dan sesungguhnya masjid-masjid itu adalah kepunyaan Allah. Maka janganlah kamu menyembah seseorangpun di dalamnya di samping (menyembah) Allah. (QS. 72:18)

  19. Dan bahwasanya tatkala hamba Allah (Muhammad) berdiri menyembah-Nya (mengerjakan ibadat), hampir saja jin-jin itu desak-mendesak mengerumuninya. (QS. 72:19)

  20. Katakanlah: “Sesungguhnya aku hanya menyembah Rabbmu dan aku tidak mempersekutukan sesuatupun dengan-Nya”. (QS. 72:20)

  21. Katakanlah: “Sesungguhnya aku tidak kuasa mendatangkan sesuatu kemudharatanpun kepadamu dan tidak (pula) sesuatu kemanfa’atan”. (QS. 72:21)

  22. Katakanlah: “Sesungguhnya aku sekali-kali tiada seorangpun yang dapat melindungiku dari (azab) Allah dan sekali-kali tiada akan memperoleh tempat berlindung selain dari-Nya”. (QS. 72:22)

  23. Akan tetapi (aku hanya) menyampaikan (peringatan) dari Allah dan risalah-Nya. Dan barangsiapa yang mendurhakai Allah dan Rasulnya maka sesungguhnya baginyalah neraka Jahannam, mereka kekal didalamnya selama-lamanya. (QS. 72:23)

  24. Sehingga apabila mereka melihat azab yang diancamkan kepada mereka, maka mereka akan mengetahui siapakah yang lebih lemah penolongnya dan lebih sedikit bilangannya. (QS. 72:24)

  25. Katakanlah: “Aku tidak mengetahui, apakah azab yang diancamkan kepadamu itu dekat ataukah Rabbku menjadikan bagi (kedatangan) azab itu, masa yang panjang?” (QS. 72:25)

  26. (Dia adalah Rabb) Yang Mengetahui yang ghaib, maka Dia tidak memperlihatkan kepada seorangpun tentang yang ghaib itu. (QS. 72:26)

  27. Kecuali kepada rasul yang diridhai-Nya, maka sesungguhnya Dia mengadakan penjaga-penjaga (malaikat) di muka dan di belakangnya. (QS. 72:27)

  28. Supaya Dia mengetahui, bahwa sesungguhnya rasul-rasul itu telah menyampaikan risalah-risalah Rabbnya, sedang (sebenarnya) ilmu-Nya meliputi apa yang ada pada mereka, dan Dia menghitung segala sesuatu satu-persatu. (QS. 72:28

 50. Mizi

  Saudara,

  Apa yang saya faham, apa yang terkandung dalam bible hari ini bukan semua isinya sesat. Ada juga sebahagian daripadanya yang berasal daripada Injil. Itu maksud saya kita tak boleh tolak 100%. Begitu juga bila ada orang kafir kata sesuatu yang benar, kita perlu akuinya sebagai benar, walaupun dia kafir. Sebab yang benar tetap benar. Jika kita ragu kesahihannya, kita hendaklah menyerang isi kandungan, bukan menyerang orangnya.

 51. ishak malek

  Mizi says:

  20 January 2011 at 1:08 pm

  Tak semua dalam Bible tu tak betul. Ada juga yang betul. Yang betul perlu diterima sebagai betul. Yang tak betul perlu diakui sebagai tak betul. Saya tidak bersetuju jika kita menolak 100% apa saja dari Bible. Usaha Muhammad Alexander saya lihat secara positif dan perlu disokong dan dibaiki atau ditambahbaikkan, bukan menyekat atau memburukkan tanpa keterangan yang kukuh. Wallahu a’lam
  —————————————————————————————————————————————————-
  Jawapan saya:

  Tak perlu kita perbaiki lagi sdr….kerana sudah jelas bahawasanya Kitab Bible itu adalah Kitab Iblis…apakah masih ada kebenaran kata2 Iblis..? nauzubillah aku mohon bertaubat dan keampunan dari MU YA ALLAH…RAJA SEKELIAN ALAM…fa Suhanal-lazi bi yadihi malukutu kullisyai in wailahi turja’un…

 52. ishak malek

  Ass…Sahabat ku Mizi dan Naaz

  Kitab Bible adalah karangan manusia yang sengaja direka2 bagi menyesatkan agama yang di bawa Nabi Isa as yang amat jelas menerima wahyu dan membenarkan kalam Allah swt melalui kitab INJIL…rasanya sdr akan bersetuju dengan saya…kalau sdr sudah membenarkan akan kebenaran ayat2 tertentu didalam kitab Bible apakah sdr rasa masih lagi mengatakan bahawa kitab bible ada kebenarannya…? bersetujukah sdr kalau sayakatan TANGAN2 IBLIS LAH YANG TELAH MENCIPTA BIBLE..apakah ada surah yang terkandung didalam kitab Bible ada kebenarannya,,,? NAUZUBILLLAH MIN ZALIK…maknanya kita masih dibelengu oleh tangan2 syatan nir rajim..berhati2 sdr didalam mengejar ilmu bahkan ramai yang berada didalam kesesatan akibat dari perkara yang sekecil begini…sedang sdr adalah seorang penganut agama Islam..benarlah apa yang di wahyukan didalam Al Quran yang mana Allah swt kurang berfirman ke-atas org2 Islam seperti: Wahai org2 islam..rasanya amat kecil sekali bilangan ayat2 yang menyebut WAHAI ORANG2 ISLAM…sedar ke sdr bahawa sanya Allah swt selalu berfirman keatas ORANG2 BERIMAN SAHAJA DAN WAHAI MANUSIA…salah satu cabang KEIMANAN seseorang yang menganut agama Islam adalah MEMPERCAYAI KITAB2 yakni TAURAT, ZABUR, INJIL DAN AL QUR AN sahaja…bahkan kita tidak pernah dianjurkan supaya MEMPERCAYAI sedikit atau sebesar ZARAH sekali pun akan Kitab2 lain selain dari yang di wahyukan…apakah SEPANTAS itu sdr mengakui ada sedikit KEBENARAN didalam BIBLE…tak dapat saya nak ulas lebih lanjut bahkan rasa gementar didalam hati bahawa ada juga orang Islam yang mendukong rukun Iman mempercayai ada kebenarannya didalam Bible…maaf sdr diskusi ini bukan lah bertujuan untuk menyekat sdr untuk mencari ilmu bahkan jauh sekali untuk menghukum sdr kerana kebenaran adalah HAK ALLAH SWT sahaja..tiada apa saya nak ulas lagi…rasanya sdr lebih tinggi kajian didalam hal2 keagamaan..persoalannya APAKAH SATU KESALAHAN KALAU SAYA KATAKAN BAHAWA SAYA MENOLAK 100% apa yang terkandung di dalam KITAB BIBLE (bukan INJIL)…

  Sdr…Allah swt telah menurunkan Al Quran buat umat Islam membina tamaddun dan peradaban dunia bahkan turunnya Al Quran adalah buat umat manusia seluruh Alam maya ini dan kalam yang menerangi manusia…malah ada dikalangan manusia telah mengkaji Al Quran demi untuk melakukan kejahatan di muka bumi ini…kerana itu Sifat yang ada yakni Ar Rahman dan Ar Rahim lah manusia melakukan apa saja kajian samada untuk kejahatan atau kebaikan sehingga hari kiamat….tak perlu lagi kita mengkaji BIBLE sedang Al Quran masih jauh tersimpan RAHSIA RAHSIA BESAR malah dengan sebesar lautan sekali pun dakwat masih tidak mencukupi akan ILMU dan RAHSIA yang terdapat didalam Al Quran….oleh yang demikian maka apakah perlunya kita mencari kebenaran dengan membandingkan kitab BIBLE yang 100% tiada KEBENARANNYA…seolah olah umat Islam tidak mampu merungkai Rahsia2 Besar didalam Al Quran…pemikiran Mohamad Alexander hanya menjurus kepada perbandingan KITAB untuk mencari kebenaran…persoalannya mengapa begitu DAIF seseorang itu mengkaji sehingga menjadikan BIBLE sebagai pertaruhan untuk mencari KE BENARAN…sedang BIBLE adalah kitab IBLIS laknatullah (Penyembah Berhala)…saya menggunakan ungkapan ini hanya didalam diskusi sahaja dan TIDAK sepantas itu pula saya nak memaki hamun penganut agama lain…dan bagaimana pulak ungkapan Tuhan Allah dan Roh kudus yang disebut2 oleh anak2 kita yang masih lembut umbun2nya…Nauzubillah ..apakah sdr rasa tidak bersalahan…? kembali sdr kepada persolan Pokok yakni membina kepercayaan Rukun Iman agar kita tergulung didalam seruan Allah swt yakni…”WAHAI ORANG ORANG BERIMAN” yakni yang mempercayai kitab2 Taurat, Zabur, Injil dan Al Quran..maknanya Alexander Mohamad masih gagal mengkaji dan mendalami isi-isi yang terkandung didalam Al quran bahkan saya percaya Allah swt belum memberi hidayah sepenunya untuk menjadi seorang mujadid Islam jauh sekali memberi kesan dihati umat islam yang beriman dan bertaqwa untuk menjadikan buku tulisannya sebagai bahan Ilmiah dan yang mampu membuka Rahsia2 Al Quran…mohon Alexander segera bertaubat dan melakukan solat Taubat untuk meminta hidayah dari ROB-BUL ALAMIN…

  BENAR….berjuanglah untuk agama Islam…tegakkan lah panji2 Islam di serata dunia…seperti hari ini ramai yang mendakwa dirinya adalah pejuang Islam Tulen bahkan ada diantara mereka memandang orang Islam lain dengan pandangan JIJIK bahkan sanggup mengkafirkan Islam yang lain….inilah akibatnya dari kesilapan umat Islam yang gagal mengkaji kebenaran Al Quran sehinggga sanggup mengambil sepotong ayat buat menghiris hati Org Islam lain tanpa sebarang ilmu…ingatlah wahai sdr.NABI MUHAMMAD saw diberi keistimewaan dengan peritiwa Israq dan Mikraj bahan sebelum berlepas menemui Rob-Bul Jalil…dada Rasulullah saw telah dibelah untuk membuang dara2 hitam yakni ISTANA IBLIS LAKNATULLAH semata-mata untuk menyatakan akan KEIMANAN atas kerasulannya barulah beliau memperjelaskan Roh Islam buat seluruh umat manusia…nah…apa yang bersalahan lagi sedangkan hari ini begitu ramainya yang mengaku menegakkan agama Islam seperti Palestin. Libya, Mesir dan sebagainya yang jelas membaawa Islam ke arah kehandcuran atas SIFAT TAMAK, SUKA MENGUMPUL HARTA DAN MEMBIARKAN RAKYAT MENDERITA MALAH di Palestin hari Terdapat dua parti yang bertelagah sedangkan mereka adalah penganut Islam semata-mata untuk mengusai tanah jajahan yg tinggal sekangkang kera…dimana perjuangan Islamnya…??? selagi mereka bukan dikalangan orang-orang yang BERIMAN selagi itulh kita akan menyaksikan perpecahan dan kejatuhan umat Islam…lupakah sdr…sahabat2 Baginda yakni Saidina Abu Bakar yang bergelag AS-SIDIQ (cari lah pemimpin Islam yang Al Sidiq…jawapannya tiada), sedperti Saidina Umar Al-Khatab..???? Saidina Uthman Ibnu Affan..??? dan seperti saidina Ali yang memiliki ILMU…???? jawapannya TIADA…carilah sdr diatas muka bumi ini sifat2 Pejuang Islam diatas…yang tinggal hanya Ulama-ulama Muktabar…itu pun ada yang telah dibunuh samaada oleh Yahudi atau orang Islam sendiri….

  Cuma saya ingin bertanya pada sahabat2……

  MENGAPA HANYA ORANG ISLAM DAN ORANG YAHUDI sahaja kat MUKA BUMI ini yang TIDAK MENYEMBAH PATUNG ATAU BERHALA….harap2 Mohamad Alexander mampu membuat kajian menyeluruh buat tatapan umat Islam di negara ini…..

  renung2 ka lah wahai saudara ku….

 53. naaz

  salam, pada pendapat sy tak salah kita mengkaji kitab umat lain krn itu membantu kita memahami pemikiran dn aspirasi mrk dgn lebih baik, malah apa yg berlaku di timur tgh kini adalah usaha umat yahudi dn kriistian utk memenuhi ramalan peristiwa akhir zaman. sy cuma nk sentuh komen saudara ishak tentang perjuangan rakyat palestin yg kononnya tidak lagi memperjuangkan islam. sedih sy membacanya. bukankah mempertahankan diri keluarga dn negara itu tuntutan islam? bg sya tiada umat yg paling getir diuji ketika ini dn kita bertanggungjawab menyokong mrk sepenuhnya dlm perasaan, fikiran, doa, perbuatan dsb. semoga Alah melindungi kita semua daripada dahsyatnya fitnah akhir zaman ini.

 54. Mizi

  Tak semua dalam Bible tu tak betul. Ada juga yang betul. Yang betul perlu diterima sebagai betul. Yang tak betul perlu diakui sebagai tak betul. Saya tidak bersetuju jika kita menolak 100% apa saja dari Bible. Usaha Muhammad Alexander saya lihat secara positif dan perlu disokong dan dibaiki atau ditambahbaikkan, bukan menyekat atau memburukkan tanpa keterangan yang kukuh. Wallahu a’lam.
  Mizi Baru Menulis Artikel di..Kronologi KiamatMy Profile

 55. wan

  Saya amat bersetuju dgn isyak malik…. Perkara yang sama juga telah menimpa saya dan seorang rakan setelah membaca buku tulisan Muhammad iskandar ini. MOHON buku ini di siasat.

 56. ishak malek

  Ass…terima kasih atas pandangan bernas atas hujjah saya berhubongkait dengan buku karangan Alexander Mohamad..namun demikian saya beranggapan diskusi ini tidak menyentuh mana-mana pihak cuma sekadar perbandingan ilmiah antara apa yang di sajikan di hadapan kita dan ilmu yang diperolehi samada mendatangkan manfaat atau sebaliknya khusus kepada persoalan mempertahankan roh islam bukan untuk diri kita tapi buat roh islam hingga ke hari kiamat…

  Saudara, tiada didalam tulisan saya yang menghina bahkan merendah-rendahkan kitab lain apatah lagi ianya adalah surah yang di wahyukan oleh Allah swt melalui nabi-nabi pilihan NYA, umpamanya Kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran malah kitab-kitab ini sahajalah merupakan kitab Wahyu yang Hak dan tiada sedikit walau sebesar zarah pun kecacatannya dan merupaka sumber ilmu kepada manusia dan seluruh alam…

  Yang di perosalkan adalah kitab-kitab ciptaan manusia umpamanya BIBLE yang berpaksikan kepada Old Testement dan New Testement hingga melahirkan bayak mahzab di dalam agama Kristian mengakibatkan moral manusia ketika itu menjadi bercelaru sehingga Allah swt menurunkan Al-Quran sebuah kitab yang HAQ sehingga manusia berada dari zaman kegelapan malah kaum Yahudi sendiri begitu cemburu dan kahirnya berjaya mengkaji sedikit demi sedikit dan tiada keraguan lagi malah KEBENARAN Wahyu itu lah yang berjaya di kaji untuk kepentingan kaum Yahudi kembali memusnahkan Roh Islam sehinggakan mereka keluar dari Zaman Kegelapan kembali menyinari Alam Maya ini.

  Dan amat amat jelas sementara saudara juga amat memahaminya dengan pengetahuan Ilmu Islam yang ada didalam dada Saudara TENTANG BAHAYA GOG DAN MAGOG yang mana terdapat surah yang di ada-adakan manusia itu sendiri…..umpamanya Ezekiel 17:12:21 saudara mampu menyaring kebenaran dan kebatilan…saya mohon agar saudara kembali kepada pembacaan buku tersebut SEBAGAI OBJEK DISKUSI umpamanya didalam Bab 14 bertajuk PERINGATAN NABI JEREMIAH DAN KEKEBALAN BANI ISRAEL……disini saya menyedari ada perkara yang tidak kena, lebih-lebih lagi apakala dada saya bergoncang membaca sedikit surah yang AMAT JELAS SEJELASNYA terutamanya didalam surah itu ada menyebut 17:16 Demi Aku yang Hidup demikianlah kata Tuhan Allah….nauzubillah apakah manusia begitu pantas menambah-nambah apa yang tidak di Wahyu kan oleh Allah swt…sedangkan kita sebagai orang Islam menjadikan ia sebagai sumber rujukan dan tapatan bacaan untuk anak-anak islam yang masih lembut umbun2nya….

  Buat diri saudara sudah pasti mampu membuat perbandingan mana yang Haq dan mana yang Bathil….sedangkan yang Haq adalah Al Quran dan Allah swt menurunkan nya di bulan Ramadhan untuk semua umat manusia di malam LAILATUR QADAR supaya membuang kebatilan dan kitab-kitab pemikiran manusia yang amat terbatas sekali dan AMAT jelas BIBLE itu BATHIL…mengapa kita harus menerimanya untuk di baca….bayangkan saudara anak saya sendiri amat seronok berkata umpanya Tuhan Allah, Roh Kudus yang sering di ucapakan penganut2 Kristian Indonesia malah lebih beminat mereka membaca Surah Bible dari Hadis Rasullullah kerana jarang dihidangkan kepada mereka sedangkan buku itu memberi keringanan untuk membacanya… dan kita berkata “TAK MENGAPALAH, JANGAN ADA KEKHUATIRAN, KALAU KITA KUAT ILMU MENGAPA KITA TAKUT” amat ringan sekali ungkapan ini seolah-olah tiada kesalahan…nauzubillah.. sedangkan nama Allah swt tidak layak sama sekali untuk di pertuturkan oleh orang kafir apatah lagi Ugama Krisrian yang menganut kitab Bible yang amat amat jelas surah yang reka oleh manusia bertopengkan Iblis kecuali Ahli Kitab yang mengamalkan Kitab Zabur, Taurat, Injil dan Al Quran….apatah lagi anak-anak Islam yang duduk dibandar-bandar yang amat kurang pengetahuan tentang islam….tetapi hari ini amat mudah Iblis menghantar sebuah buku buat tatapan umat islam di negara ini…dan kita kata untuk pengetahuan…sedangkan setiap tulisan itu diminta untuk kita membacanya sudah cukup bagi Iblis menyampaikan dakyahnya…ibarat kata saya diatas kadangkala pisau yang digunakan untuk kebaikan telah menjadi sebaliknya…apakah kita sedari atau tidak…Allahualam

  Akibat dari itu saya terus membakarnya sebagai langkah terakhir apakala ketika makan sekali pun anak saudara saya menyebut “TERIMA KASIH TUHAN ALLAH, ROH KUDUS”….sedang perkataan ROH KUDUS itu ditujukan kepada JESUS (Anak Tuhan) yang jelas BATHIL….tanpa pengetahuan saya masih lagi menyebut perkataan Iblis itu….NAUZUBILLAHMINZALIK…apakah komen saudara cuma ‘JANGANLAH ADA KHEKHUATIRAN DIDALAM DIRI SAUDARA”…entahlah saya pun keliru antara ilmu yang ada didada saudara dan kisah benar yang menimpa keluarga saya…

  Didalam buku itu terlalu banyak surah-surah syaitan dan amat jelas sekali memainkan peranan secara halus dan kita sebagai orang Islam telah membenarkan surah syaitan ini berada didalam rumah org2 islam sendiri…bagi saya Alexander Mohamad hanya sekadar penulis buku sedangkan TANGAN-TANGAN GHAIB masih tidak di ketahui….moralnya TANGAN TANGAN GHAIB telah berjaya membawa banyak surah dari kitab Bible (BATHIL) dan sebahagian surah Iblis….untuk tatapan pelajar-pelajar Islam…

 57. sukriya

  Jadi Isu memetik ayat kitab bible adalah tidak menjadi persoalan. para penulis sejarah islam juga memetiknya, asalkan tidak bercanggah dengan quran & hadis.
  Apabila kita baca kitab “Qishashul Anbiyak” (kisah para nabi) karya Imam Ibnu Katsir (Abu al-Fidak Ismail bin Katsir), darul fikri – beirut, disitu Imam Ibnu Katsir juga memetik dari kitab-kitab Perjanjian Lama / bible kektika menceritakan mengenai para nabi.

 58. sukriya

  assalammuk alaikum
  sya memahami kekuatiran sdr ishak a.malek, tetapi jangan terlalu berlebihan, apalagi dengan kata-kata yang menghujat kitab orang lain dgn perkataan “Iblis Laknatullah”. ini kurang baik. bahkan Al Qur’an melarang kita menghujat patung berhala sesembahan orang kafir:

  “Dan janganlah kamu memaki sembahan-sembahan yang mereka sembah selain Allah, karena mereka nanti akan memaki Allah dengan melampaui batas tanpa pengetahuan.” (Surah Al-An’am ayat: 108)

  Isu memetik ayat-ayat daripada ahli kitab ini adalah isu yang menarik. Saya pernah membaca sebuah buku karya pakar sejarah dari Al-Azhar, Amin Muhammad Jamaluddin, melalui bukunya Umur Umat islam, Kedatangan Imam Mahdi dan Munculnya Dajjal pada halaman xvii beliau ada menyatakan hujahnya mengenai isu ini apabila ada soalan ditanyakan ” kita tidak boleh mendengarkan, berdalih dan membicarakan perkataan2 ahli kitab”.

  Lalu kata beliau, ini adalah tidak benar. Beliau memetik kata2 dari Ibn Hajar iaitu ” Tidak ada halangan bagimu untuk berbicara dari ahli kitab, kerana Rasulullah saw telah memperingatkan kaum muslimin dalam mengutip dan melihat kitab kaum mereka. Kemudian nabi saw memberi kelonggaran dalam hal ini di mana perubahan ini menunjukkan bahawasanya larangan yang pertama adalah kerana hukum2 islam dan kaedah agama belum stabil dan dikhuatirkan akan menjadi kekacauan dalam syariat. Kemudian setelah penyebab dari larangan tersebut (kekacauan) dapat diatasi, maka beliau mengizinkan untuk berbicara dengan para ahli kitab. Kerana hal itu pada saat yang bersamaan dapat mendatangkan iktibar. (fathul bari, juz 6 hal 498).

  Penulis juga memetik kata2 imam ibn hajar sekali lagi iaitu ” dan telah berkata imam malik, bahawa yang dimaksudkan dengan bolehnya mengutip isi kitab mereka adalah terhadap hal2 yang benar. adapun pada apa yang telah nyata diketahui kebohongannya, maka hal tersebut tidak boleh dikutip”

  Ada lagi hujah dari imam syafie yang ditulis penulis iaitu, ” sebagaimana diketahui bahawa nabi saw tidak membolehkan pengutipan dengan cara dusta. hingga makna yang dimaksud dari hadits nabi saw tersebut adalah, “kutiplah isi perkataan bani israil apabila kamu temuihal-hal yang sesuai dengan syariatmu, maka tidaklah ada halangan bagimu untuk membicarakannya dari mereka”. Ini juga dipetik penulis dari fathul bari hal 498.

  Penulis petik lagi kata2 Ibn Taimiyyah, “sesungguhnya nabi saw telah memberi keringanan dalam mengutip pembicaraan mereka. walaupun demikian, beliau melarang kita untuk begitu saja membenarkan atau mendakwa kebohongan mereka. dan sekiranya pengutipan ajaran mereka itu tidak ada manfaatnya, maka tentulah beliau saw tidak akan menyuruh, atau tidak akan memberi keringanan dalam hal itu”. (rujukan penulis majmu’ fatawa. jil 18 hal 67).

  Ada lagi diberi contoh yang ada beberapa ulama memang pernah mengutip dari ahli kitab seperti imam ibn taimiyyah sendiri melalui karyanya Jawaban Yang Lurus Terhadap Orang-Orang Yang Merubah Agama Al-Masih bermula dari halman 1 hingga 16. Begitu juga kata penulis, para shabat seperti Ibn Abbas (Tinta Umat) dan Abdullah Ibn Umar dikatakan penulis sebagai orang yang banyak menukil dari ahli kitab pada masalah2 yang diperbolehkan oleh nabi saw untuk memetik kata2 ahli kitab.

  Adapun hadi nabi yang biasa kita dengar di mana nabi saw melarang umar al khattab memetik ayat2 ahli kitab, lalu baginda saw bertanya, “apakah kamu masih ragu terhadap islam”, penulis kata, yang itu adalah larangan kali pertama, dan kemudian nabi saw memberi kelonggaran.

  Pemetikan daripada ahli kitab ni biasanya kita akan jumpa apabila membaca buku2 sejarah, pengkajian terhadap sesuatu isu2 sejarah, yakjuj makjuj, isa, imam mahdi, biasanya penulis (kebanyakan yang saya jumpa) tidak akan lepas daripada memetik ayat2 dari ahli kitab.

  Pemakaian ayat Bible itu termasuk sumber israiliyat. Ada tiga cara kita terima. Pertama, yg wajib kita tolak, bila ia bercanggah dengan al-quran dan as-sunnah. contohnya, nabi lut dimabukkan oleh dua anak perempuannya, lalu berzina dengan mereka kerana bimbang zuriat manusia terputus. Nabi Isa disalib; ayat spt ni tak boleh kita pakai;
  Kedua, yg wajib kita terima, bila ia bertepatan dengan al-quran dan as-sunnah; Ini boleh kita pakai hujah untuk menguatkan pendapat kita. contoh: ramalan Bible mengenai datangnya Nabi Muhammad.
  Ketiga, boleh kita terima dan boleh kita tolak bila ia tak dinyatakan dalam al-Quran dan as-sunnah serta tak pula bercanggah dengan kedua2nya.

 59. ishak a.malek

  Wahai Ulul Albab…mohon rujuk kata2 Jundullahosman melalui site ini…beliau nyatakan kalau mampu kita menghayati buku ini maka mampulah kita menghayati KOD DA VINCI…nah tidakkah jauh tersasar tuan…mohon pandangan….jundullahosman telah membuktikan bahawa persamaan karya Kod Da Vinci adalah bersamaan dgn buku Mohamad Alexander…

  • Jundullah Osman

   Assalamualaikum Ishak a.malek

   Panjang lebar komen tuan pada kali ini. cuba mahu merungkai dan menjelaskan isu tang timbul disebalik penulisan oleh penulis Muhammad Alexander.

   Sebelum saya tambah lagi komentar saya, adalah bagus kalau saya menjelaskan kedudukan saya dahulu. saya bukan peminat fanatik muhammad alexander dan saya juga bukan seorang sejarawan ilmiah. Saya berjumpa dengan Muhammad Alexander pun, ketika lawatan ceramahnya di Fakulti saya.

   Berkenaan dengan penulis menggunakan bible dalam kajian Ilmiah beliau, terus terang saya katakan, pada mulanya saya pun kurang selesa dengan cara penyampaian penulis, tetapi, akhirnya, saya dapat menyimpulkan satu perkara, Muhammad Alexander, merupakan seorang penulis yang menggunakan kaedah penulisan Ilmiah dan menerapkannya kedalam bentuk bacaan awam. Sebab itu buku2 penulis tersebut, jika kita amati, mempunyai banyak rujukan yang pelbagai latar belakang.

   yang kedua, seingat saya, di muqaddimah buku, penulis tersebut sudah menyatakan dengan jelas, bahawa, kajian ini menggunakan kaedah menganalisis Al-Quran, Text2 klasik, Bible, Talmud, Buku Sejarah Yunani dan peta2 yang berkaitan. Jadi, apabila beliau memulakan hujah, maka hujah2 tersebut akan berdasarkan kepada rujukan2 utama yang penulis tersebut nyatakan.

   yang ketiga, Kajian yang penulis tersebut jalankan merupakan tanggapan dan jangkaan penulis, bukan ianya sudah mutlak mencerminkan, itulah keputusannya yang dapat selepas kajian. dan mesti juga tidak dilupakan, asal penulisan buku ini hanyalah sebagai penulisan buku bacaan sampingan, bukan buku akademik. oleh sebab itu, penulis tidak perlu risau dengan pendapat orang lain. dia gunakan pendapat dia sahaja.

   Yang Keempat. Pada pandangan saya,
   1- saya tidak melayakkan Muhammad Alexander sebagai seorang penulis yang sesuai untuk becerita mengkaji secara mendalam Al-Quran disebabkan latarbelakang Akademiknya yang bukan dalam pengajian Islam yang layak untuk mentafsir. akan tetapi, jika kajian beliau, dibantu oleh pentafsir2 yang Alim dalam Pakar dalam Ilmu Islam, maka buku2 beliau masih ada ruang untuk di pertambah baikan.

   2- pada saya, kajian mengenai Bible, talmut, sejarah yunani kuno atau apa2 sahaja buku yang tidak berkaitan dengan Islam, adalah tidak menyalahi, selagi mana pandangan dan kajian itu tidak mendatangkan kemudaratan dan darurat kepada umat Islam. Dalam buku Alexander Islan Zulkarnain, saya mendapati, penulis, Muhammad Alexander, cuba mematahkan hujah penulis2 barat yang menuduh Al-Quran itu mencedok kisah alexander daripada penulis yunani Syiria dengan menggunakan hujah2 yang diambil daripada pentafsir Al-Quran terkemuka. bagi saya, hujah tersebut, sangat pintar dan secara tidak langsung menafikan Al-Quran itu bukan meniru karya lain.

   3- dan yang terakhir, Muhammad Alexander, saya dapati, beliau hanya menggunakan tafsir dan terjemahan dalam bahasa Indonesia sahaja. itu yang membuatkan saya agak skeptikel terhadap beliau. akan tetapi, secara keseluruhan, hujah dan pendapat yang diutarakan dalam buku2 yang beliau tulis, boleh diterima logik, akan tetapi, jika mahu digunakan sebagai hujah, masih banyak kajian perlu di lakukan.

   Akhir kata, terima kasih kerana sudi memberikan pendapat, saya sendiri pun mahu menulis satu post panjang lebar mengenai isu ini, saya bukan ahli sejarawan dan pengkaji yang mahir, tetapi, setakat mengutarakan pendapat, insyallah, saya mampu lakukan. Kepada tuan Ishak, adalah lebih bagus, jika tuan linkkan laman web tuan dan sebagainya, supaya, pembaca lain dapat juga mengutarakan pendapat dan hujah mereka pula. apa2 pun, terima kasih kerana memberikan cadangan dan idea untuk kita kongsi bersama. wassalam
   Jundullah Osman Baru Menulis Artikel di..Khutbah Jumaat Lain Dari yang Lain VideoMy Profile

   • ishak a.malek

    Terima kasih atas pandangan tuan,…amat sy hargai dan tuan tidak menuduh saya seorang yang kurang berilmu…dan saya juga tidak pernah mengaku bahawa saya seorang yang tinggi ilmu agamanya…malah tuan telah menjawab juga secara ilmiah…adalah menjadi tanggungjawab seluruh umat islam untuk sentiasa berwaspada akan senjata2 untuk memusnahkan agama Wayhu dari Allah swt…

    Seperti tuan juga saya sering membeli buku2 yang bercorak ilmiah khususnya buku2 bacaan berunsur ketuhanan…malah saya juga telah membaca buku yg diterbit oleh org2 yahudi seperti “The Efficient and Formidable Agent in The World ” karangan penulis Yahudi yang mana banyak menyentuh teknik dan taktik menguasai alam maya ini…

    Dan bidang penerbitan adalah senjata Yahudi yang paling berkesan sehingga pemerintah Turki tersungkur menjadi sebuah negara sekular…begitu juga Mesir yang terpaksa tunduk dibawah kuku Yahudi gara2 kekuatan pengaruh penerbitan melalui kajian2 ilmiah yang banyak tersasar dari landasan Islam mengakibatkan penubohan kumpulan2 agama yang berlainan pendapat adakalanya tersasar jauh…

    Pejuang2 Palestin hari ini bukan lagi mempertahan Baitul Maqdis malah lebih menjurus kepada mempertahankan tanahairnya sendiri bukan mempertahan Agama Suci Islam…malah ada dikalangan rakyat Palestin beragama Kristian…tahukah tuan TARIQ AL-AZIZ adalah seorang kristian…(Pengamal Agama Iblis dan Penyembah Berhala)…dan hari ini Iraq merupakan sebuah negara yang teramat miskin sedang dulunya adalah sebuah negara yang makmur dan kaya…gara2 penguasaan Yahudi dan Kristian di bidang penerbitan dan sanggup menghafal Al-Quran semata-mata ingin menyesatkan manusia…

    Sarjana2 Muslim terlebih dahulu membina peradaban dunia melalui penulisan dan kajian ilmiah sehingga mampu menerangkan Eropah dari zaman kegelapan….membuktikan kehebatan Al-Quran cuma Bible di petik dari ilham Iblis Laknatullah…tak perlu di baca dan dikaji…Surah Al-Ikhlas telah menjawab persoalan itu…mengapa masih mengkaji kebenarannya yang jelas pengikutnya adalah penyembah patung Isa….sepotong ayat pun adalah dianggap bersalahan…pada pandangan saya….sarjana islam hari ini berlumba2 mengkaji siapakah Iskandar Zulkarnain dan bangsa apakah yang di katakan Yakjuj dan Makjuj sehingga perlu menjadikan BIBLE itu sebagai taruhan kepada seluruh pembaca dikalangan penganut Agama Suci Islam …akibat dari itulah hari ini siapa yang berani ketengah/mengutuk/mengadakan demontrasi atas kejadian Paderi Kristian mahu membakar Kitab suci Al-Qur an yg menerangi alam maya ini dan mencipta manusia dari setitik air mani dan akhirnya menjadi pembantah (Yahudi, Nasari, Kristian)…kerana ramai dikalangan remaja telah didedahkan dengan surah-surah Iblis secara halus di rumah/disekolah/melalui rakan2/melalui buku2 ilmiah yang banyak mendedahkan surah2 Iblis…begitu sekali Allah swt menguji manusia….sedikit sebanyak sudah pasti pembaca akan membaca surah2 iblis yang terkandung didalam buku karangan Mohamad Alexander yang mana mampu menggugat keimanan org2 Islam khusus remaja2 dan generasi yang kurang pengetahuan Agama Islam…Sekali lagi saya mohon kepada saudara agar mengkaji akan kebenaran kata2 saya…namun demikian saya hormati pandangan tuan dan saya rasa ilmu yg tuan miliki mampu menjadi senjata bg mempertahankan serangan halus dari puak2 penentang Hukum Allah swt….berkali2 Allah swt menyebut bahawa Syaitan itu adalah musuh kamu yang NYATA (dpt dilihat)…..wallahualam

 60. ishak a.malek

  Wahai Ulul Albab….maksud saya kandungan buku penulis banyak terdapat surah2 dari kitab BIBLE yang ternyata kitab IBLIS laknatullah…kadang2 kita terlepas pandang bahawa tujuan penulis adalah untuk menyingkap siapakah Iskandar Zulkarnain yg mana tajuk itu amat di minati oleh pembaca2..penulis telah menyingkap rahsia kebenaran Al-Quran berbanding dgn kebenaran kitab lain…malah terlalu banyak atau melebehi 50% surah Syaitan dari surah Al-Quran…mana mungkin wahai Ulul Albab kita samakan pencarian buktinya dengan Kitab Bible…bezanya Al-Quran adalah wahyu Allah swt….Bible adalah dari Iblis Laknatullah…penulis patut mengkaji AL-qur an sahaja sedalam-dalamnya dan kitab Ulul Amri yg lain…tak SELAYAKNYA NYA PENULIS membandingkan Al-Quran dgn BIBLE (Surah Syaitan)…sedang org2 kafir mampu membina tamaddun Iblis nya atas kajian Al-Quran sahaja…klu kaum kafir mengkaji Bible sudah pasti mereka akan tertinggal jauh….yang jelas penulis berjaya mengirim kitab Bible ini kepada ribuan pembaca2 beragama islam…nah itulah kemenangannya atau moralnya…(pendapat saya)

  Saya mulai sedar apakala saya membeli buku ini dan telah dibaca oleh anak saudara sy yang berumur 16 tahun…dan saya bertanya apakah rumusan atas buku itu…maka jawabnya…BELIAU TERTARIK DENGAN SURAH-SURAH BIBLE YANG RINGKAS DAN MUDAH DIFAHAMI DARI SURAH AL-QUR AN….sy katakan bahawa bible itu sesat…maka jawabnya TIDAK TERDAPAT PENULIS MENGATAKAN BIBLE ITU SESAT , , PENULIS MENGATAKAN BUKTI SURAH AL-QURAN MENYINGKAP RAHSIA ISKANDAR ZULAKRNAIN ITU YANG LEBIH TEPAT DARI BIBLE..maknanya saya boleh membaca dan menghayati BIBLE……nauzubillah…lalu saya bakar buku itu demi menjaga maruah Islam dan Al-Quran.

  Sebagai contoh klu tuan membeli ikan hiasan hanya berharga RM 2.00 sahaja tetapi tuan perlu membeli Akuariumnya, Ubat2ubatan, Penapisnya, Alat pam Airnya dll yg berharga RM 200.00…lebih mahal peralatannya dari Ikan Hiasan…maka moralnya ialah keuntungannya cuma dr seekor ikan shj…begitu juga dengan moral penulis ini.. Alexendar menyingkap kisah Iskandar Zulkarnain cuma sebagai objeknya…keuntunganya ialah KITAB BIBLE sudah berada di setiap rumah org2 Islam sebagai cara menyampaikan dakyah YAHUDI dan KRISTIAN….untuk org dewasa mungkin kita mampu menghadapinya tetapi kepada anak2 kecil, anak2 yg sedang dewasa dan anak2 yang tidak pernah mendapat ajaran islam begaimana wahai tuan ulul albab…(pendapat saya sahaja)

  Tiada niat mala fide atas penulis jauh sekali menutup periuk nasi nasinya…tujuan dan niat itu yang penting…kadang2 kita kata pisau digunakan utk memotong lembu sebaliknya mampu membunuh manusia….kita terlalu melihat pisau itu secara positif kita lupa akan sebaliknya.

  Mohon tuan menyemak kembali buku yang tuan beli dan minta mengkaji akan kebenaran kata2 saya…pada saya musuh islam sudah berada diambang pintu untuk menghancurkan agama Allah swt yg Maha Suci….

  • ishak a.malek

   Mana mungkin Alexendar Miohamad mampu membuat penulisan sebegitu ilmiah klu tidak ada dikalangan tangan-tangan ghaib yang membantu malah kelulusan beliau juga tidak menepati kpd kajian ilmiah yang terdapat didlam penulisannya…tambahan lagi ianya berasal dari indonesia yang jelas tidak mampu menegakkan negara Islam sejati yang diharapkan. Kekuatan roh islamnya juga longgar…dan tidak dapat kita bezakan antara bathil dan benar…islamnya hanya dari kulitnya sahaja…sebagai bukti saya juga mempunyai sahabat di Indonesia dan memilki keluarga yg ca marba yang mana kakaknya beragam kristian, abangnya Islam tetapi isterinya Kristian,, anak2 nya pula ada yang kristian dan ada yang beragama islam…(Kisah benar)..tanyakan kepada Alexander Mohamad keluarganya juga mungkin beragama kristian ortidox yang mengamal kitab injil….(mungkin sahaja..saya tidak menuduh)…di indonesia muka nya sama sahaja samaada Islam atau kristian…kadang2 yang pakai songkok juga beragama kristian…

 61. Izxander Mohamad

  Terima kasih saya ucapkan kepada saudara mindaku kerana menjawab soalan saya.Sungguh, saya berasa teruja dengan jawapan saudara yang merujuk kepada pendapat Muhammad Alexander.Moga-moga percambahan ilmu ini akan semakin bertambah melalui perkongsian serta pertukaran pendapat sesama sendiri.Namun begitu, izinkan saya menambah sedikit fakta mengenai kaum Yakjuj dan Makjuj ini. Saya baru sahaja membeli buku karangan Muhammad Alexander yang terbaru judulnya berbunyi “Armagedon 2012”.Dalam buku tersebut, penulis ada menghuraikan mengenai hubungan antara kemunculan asap dukhan dengan keluarnya Yakjuj dan Makjuj.

  Contohnya, penulis menyertakan hadis berikut yang bermaksud:

  “Sesungguhnya Yakjuj dan Makjuj membongkarnya setiap hari, sampai ketika mereka hampir melihat cahaya matahari. Pemimpin mereka berkata, “Kita pulang, kita teruskan besok.’ Lalu Allah mengembalikannya lebih kuat daripada sebelumnya. Ketika masa mereka tiba dan Allah ingin mengeluarkan mereka kepada manusia, mereka menggali lagi, ketika mereka hampir melihat cahaya matahari, pemimpin mereka berkata, “Kita pulang, kita teruskan besok, insya Allah Taala’. Mereka mengucapkan insya Allah. Mereka kembali ke tempat mereka menggali, mereka mendapatkan galian seperti semalam. Akhirnya, mereka berjaya menggali dan keluar kepada manusia. Mereka meminum air sampai kering dan orang ramai berlindung di benteng mereka. Lalu, mereka melemparkan panah-panah mereka ke langit dan ia kembali dengan berlumuran darah. Mereka berkata, ‘Kita mengalahkan penduduk bumi dan mengatasi penghuni langit.”
  (Hadis direkodkan oleh Imam at-Tirmidzi no. 3153 dan Ibnu
  Majah no. 4131).

  Penulis mengatakan ayat “ketika mereka (Yakjuj dan Makjuj) hampir melihat cahaya matahari” perlu difahami dalam konteks pada masa itu, seluruh dunia (termasuk negara Yakjuj dan Makjuj) diselubungi asap. Ayat “hampir melihat cahaya matahari” membawa pengertian walaupun bumi masih gelap disebabkan asap tebal itu (asap dukhan) namun, kadangkala terdapat asap nipis yang bergerak, sehingga cahaya matahari mampu menyinari bumi sehingga hampir dilihat oleh penduduk bumi, termasuk Yakjuj dan Makjuj. Asap dukhan yang akan menghentam bumi selama 40 hari itu ditafsirkan dengan lamanya asap di muka bumi setara dengan 1 tahun, 2 tahun, dan 2 minggu. Maknanya disini, asap tersebut bukan berada di bumi dengan 40 hari yang biasa, tetapi penulis telah melakukan pengiraan seperti berikut:

  1. Satu hari asap tersebut berada di bumi sama dengan satu tahun (360: Bumi dilanda kegelapan selama setahun);

  2.Satu hari sama dengan sebulan (30 hari: Bumi dilanda kegelapan selama sebulan dan kemudiannya terang lagi oleh cahaya matahari yang kelihatan di celah-celah asap tebal itu);

  3.Satu hari yang sama dengan seminggu (7 hari: Bumi dilanda kegelapan selama tujuh hari); dan

  4.Kemudian, asap kembali normal (asap mulai hilang dari langit).

  Ketika langit masih penuh dengan asap tebal itu, kadangkala terdapat sedikit cahaya matahari yang kelihatan di celah-celah asap, Yakjuj dan Makjuj ini berusaha dalam menghancurkan tembok penghalang yang memerangkap mereka selama ini. Pendapat penulis begitu ilmiah malah tidak menyalahi akal logik. Saya juga dulu masa mula-mula mendegar perihal kisah Yakjuj dan Makjuj berpendapat mereka ini tinggal di bawah tanah serta berusaha setiap hari dalam menggali tembok yang mengurung mereka.Namun begitu, Muhammad Alexander berjaya membongkarnya melalui kajian beliau.

  Seperkara lagi, penulis juga mengatakan tembok yang akan dihancurkan oleh Yakjuj dan Makjuj ini, bukanlah tembok yang dibina oleh Zulqarnain.Ini lagi satu fakta menarik yang pertama kali saya temui di dalam buku beliau. Selama ini, setiap kali membaca hadis berkenaan penghancuran tembok oleh Yakjuj dan Makjuj, saya terus sahaja berfikir bahawa tembok yang dimaksudkan itu adalah tembok Zulqarnain.Namun, Muhammad Alexander membahagikan tembok yang menghalang Yakjuj dan Makjuj itu terbahagi kepada dua iaitu:

  1. Tembok penghalang semula jadi : Rangkaian penghalang semula jadi berupa Pergunungan Kaukasus, Pergunungan Elbrurz, Pergunungan Hindu Kush, Sungai Syrdarya, Sungai Amu Darya, Pergunungan Tien Shan dan Pergunungan Himalaya.

  2. Tembok penghalang buatan manusia : Tembok Darial di Kaukasus Tengah, Tembok Derbend antara Gunung Kaukasus dengan Laut Kaspia, Tembok Gorgan di sempadan Iran Utara, Tembok Besi Alexander Zulqarnain di Fergana dan Tembok Besar China.

  Berbalik kepada cerita mengenai hubungan antara asap dukhan dengan keluarnya Yakjuj dan Makjuj tadi, penulis berpendapat asap tersebut akan menimbulkan bencana kebuluran di seluruh dunia termasuk negara Yakjuj dan Makjuj yang meliputi Rusia, Ukraine, Hungary, trans-Siberia dan Mongolia. Sekali lagi, penajaman fikiran penulis terungkap. Yakjuj dan Makjuj sebenarnya menetap di negara Eropah Timur hinggalah ke Mongolia. Bencana kebuluran tersebut menyebabkan kaum Yakjuj dan Makjuj keluar bagi mencari makanan di negara luar. Pada masa itu, Yakjuj dan Makjuj yang sedang dalam kebuluran itu sanggup membunuh, merompak dan memperkosa mangsa yang diserangnya.

  Yakjuj dan Makjuj dalam episode keluarnya serangan mereka akan menembusi tembok penghalang semula jadi seperti Pergunungan Kaukasus, Pergunungan Himalaya, Pergunungan Hindu Kush, dan Pergunungan Tien Shan.Mereka juga akan menghancurkan tembok penghalang buatan manusia seperti Tembok Darial, Tembok Derbend, Tembok Gorgan, Tembok Besi Alexander di Fergana serta Tembok Besar China dengan kekuatan pasukan berkuda. Kaum Yakjuj dan Makjuj ini akan mati dan musnah akibat berkat doa Nabi Isa a.s. dengan izin Allah. Pertolongan Allah akan datang dalam bentuk ulat (Muhammad Alexander berpendapat ulat tersebut mungkin merujuk kepada kuman yang berupa virus dan bakteria pada zaman moden ini) yang menyerang leher Yakjuj dan Makjuj sehingga Yakjuj dan Makjuj mati serentak maka aman damailah dunia ini.

  Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan.Bagi anda yang berminat dengan buku tersebut, bolehlah dapatkan di kedai berdekatan. Wassalam.

 62. mindaku

  Mengenai bangsa Scythian & tempat tinggal mereka, itu sila rujuk http://en.wikipedia.org/wiki/Scythians

  Dalam buku “ALEXANDER ADALAH ZULQARNAIN” dikata bhawa bangsa Scythian itu ada dua, iaitu: Scythian Eropa dan Scythian Asiatik. Scythian Eropa inilah yg digelar MAKJUJ / MAGOG. Scythian Asiatik inilah yng digelar YAKJUJ. dalam buku itu dikata juga Scythian Eropa (Makjuj) terdiri dari bangsa yang sama, namun dipanggil dengan nama yang berbeza sesuai dengan tempoh keluar mereka. bangsa Scytian Eropa ini dalam sejarah dipanggil sebagai Scythian, Aryanomad, Hun, Alan, Khazar.
  Bangsa Scythian Asiatik ini adalah Xiongnu, Monggol, Tartar.

  Dalam buku Flavius Josephhus, penulis berdara Yahudi thn 80 M, yang menulis sejarah yahudi dikata bahawa apa yang dikata oleh bangsa Greek sebagai bangsa barbar Scythian itu sbetulnya dalam tradisi Yahudi dipanggil bangsa MAGOG(Makjuj). Jadi bangsa Greek meyebut Makjuj dengan nama Scythian , so Scythian adalah Makjuj.
  Scythian eropa inilah yng kemudian migrasi ke benua eropa

 63. izxander mohamad

  Siapa sebenarnya Yakjuj dan Makjuj yang akan keluar pada akhir zaman nanti?Tolong beritahu,kerana saya ingin sangat hendak tahu.Apakah benar Yakjuj dan Makjuj yang akan muncul pada akhir zaman nanti adalah kaum Mongol, Tartar, Xiongnu, Scythia, Hun, dan Cimmeria? Bagaimana dengan pendapat Muhammad Alexander yang mengatakan kaum Scythia itu sebenarnya merujuk kepada bangsa Israel, Amerika Syarikat, dan Eropah?Boleh beritahu saya dengan lebih lanjut bagaimana proses keluarnya bangsa Yakjuj dan Makjuj pada akhir zaman nanti?Kalau bangsa Scythia itu merujuk kepada bangsa Amerika,Eropah, dan Israel;apa gunanya mereka harus keluar kembali pada akhir zaman?Juga pendapat yang mengatakan bangsa Tartar dan Mongol yang pernah menyerang dan meruntuhkan kerajaan Abbasiyah pada 1258 M,mereka dikatakan bangsa Yakjuj.Mengapakah harus dikatakan mereka (Yakjuj dan Makjuj) perlu keluar kembali?Kalau kita mengatakan bangsa Scythia dan Tartar serta Mongol itu bangsa Yakjuj dan Makjuj,maknanya mereka sudah keluar.Mohon diberikan penjelasan dengan lebih lanjut.Sekian terima kasih.Segala jawapan balas anda amatlah saya hargai.

  • KamalBagdad

   yakjuj makjuj berasal daripada salah satu bangsa anak adam, dia bukanlah jin atau haiwan, tetapi adalah manusia biasa. Yakjuj makjuj merupakan makluk perosak di muka bumi. dia makan apa sahaja yang terdapat di bumi ini. tiada ada yang dapat membinasakannya kecuali ALLAH.s.w.t. Akan tiba saatnya nanti ALLAH menurakan satu wabak/virus seakan ulat yang akan membinasakan kaum yakjuj makjuj. sampai saatnya mereka akan binasa seluruhnya. bangakai-bangkai yang dihanyutkan akan mengemburkan bumi. bumi akan aman dan subur seperti sediakala. Wallualam…..

 64. ishak malek

  Mohon Pihak Kerajaan / Para Mufti / Ulama / Majlis Agama Islam / Kementerian Dalam Negeri menyemak dan mengkaji semula pengedaran buku Muhammad Iskandar dari Indonesia ini..

  • Jundullah Osman

   salam Ishak Malek
   terima kasih kerana memberikan pendapat yang membuka mata banyak pihak.
   terus terang saya katakan, saya sendiri membaca buku2 karangan penulis ini semata2 sebagai bahan bacaan tambahan. saya sendiri seperti tuan Ishak, ada pendapat penulis saya kurang senang dan memerlukan kajian yang mendalam sebelum memberikan pendapat seperti itu.
   apa2 pun, memang wajar pihak berkuasa menyebak kandungan buku ini supaya isi nya selari dengan Al-Quran dan Sunnah.
   wassalam
   Jundullah Osman Baru Menulis Artikel di..kembali ke medan blogging……My Profile

 65. ishak malek

  Untuk makluman saya juga telah membeli buku karangan Muhammad Iskandar dan setelah saya membaca timbul keraguan lebih2 lagi apabila penulis membandingkan kitab BIBLE ugama kristian dan Al Quranulkarim iaitu wayhu dr Allh swt…persoalannya penulis telah membenarkan tulisan dan ayat dari Kitab Bible anutan Kristian secara total dan pada masa yang sama membenarkan ayat dan Wahyu dari Allah swt…sedikit sebanyak sudah pasti pembaca akan terpengaruh dgn Kitab Injil (Bible) yang NYATA SESAT SESESATNYA (Kitab Injil hari ini adalah rekaan para ulama Yahudi dan Kristen) Kecuali kitab Lama spt Injil, Taurat dan Zabur yang tidak dijumpai lg…sy khuatir pembaca dikalangan islam akan terus membenarkan setiap perbandingan semata2 utk memberi keyakinan kpd pembaca membenar setiap ayat tulisan penulis yg bernama MUHAMMAD ISKANDAR ini (berhati2 lah tuan sebabnya beliau berasal dr Indonesia dan memilki kelulusan yg tidak setaraf dgn Islam)..kehalusan agenda penulis ini tergambar setelah mengatakan bahawa Al Quran berjaya menyingkap kebenaran..sedangkan pada awalnya penulis telah membenarkan ayat dr Kitab Injil(Bible) yg ternyata SESAT malah barangsiapa dikalangan umat Islam membenar setiap ayat dari Kitab Injil Kristen akan di LAKNAT dimuka bumi ini…!!!!!! sy berpendapat penulis amat naif berhubong dgn kajian fiasauf, feqah dan sejarah islam..cuma yg saya khuatirkan ada tangan2 ghaib dibelakang penulis ini…minta pembaca kembali kepada wacana pembacaan semula…saya tidak menuduh tp gerakhati saya setelah membaca hingga ke-akhir ayat kerana setiap pembacaan sudah tentu ada MORALNYA dan Penulis juga tidak terlepas dari AGENDA TERTENTU..ingatlah wahai bangsa ku…Saidina Ali pernah bersabda ” Mata Pena itu lebih Tajam dari Mata Pedang “…maknanya Ayat2 IBLIS kecuali Ahli Kitab dikalangan Pengamal Kitab Injil Lama, Kitab Taurat dan kitab Zabur shj yang diiktiraf ( sebagai wayhu dr Allah swt ) didalam Al Quran.. ( bukan Petikan dari Ayat2 Bible atau ayat2 IBLIS yg tercatit didlm buku itu) sudah berada di rumah setiap pembeli buku yang beragama Islam …mohon maaf kpd penulis..ini adalah pandangan peribadi saya…tk

  • Ulul Albab

   Seorang Muslim yang baik dan kukuh imannya tidak akan jatuh imannya meskipun membaca ayat-ayat kitab lain. Sesungguhnya orang yang berilmu itu berbeda dengan yang tidak berilmu. Orang berilmu itu tidak akan takut apapun yang dibaca dan tidak akan menghapus imannya, justru dengan mengetahui kitab-kitab agama lain, maka seorang muslim akan semakin kukuh pada kebenaran kitab Quran, dan semakin mengetahui kelemahan kitab agama lain itu, mengapa mesti takut Syaikh Ishak Malek?

 66. achmad

  Siapa Sebenarnya Luqman Si Penelan?

  Perkataan “Luqman” memang berasal daripada perkataan “laqm” yang membawa maksud “menelan”, tetapi orang-orang Arab jahiliyyah tidak menujukan perkataan ini kepada Luqman al-Hakim yang disebut dalam al-Quran. Mereka menisbahkannya kepada seorang lelaki yang kuat makan dan gelojoh menelan makanannya. Kegelojohannya MENELAN makanan membuatkan mereka menyebutnya sebagai Luqman.

  Ada beberapa pepatah yang masyhur dalam kalangan masyarakat Arab ketika itu seperti:

  “Kuat makan lebih daripada Luqman.”

  “Bertambah rakus Luqman tanpa merasa kenyang.’

  “Bertambah rakus Luqman tanpa merasa kenyang dengan dua bekas dan lapan satu perempat.”

  “Lebih kuat daripada Luqman al-‘Aadi.”

  Bani Tamim terkenal sebagai kaum yang menyukai makanan. Seorang penyair Bani Tamim mengatakan:

  Sekiranya tidak ada seorang pun

  Yang meninggal dunia dari kaum Tamim

  Maka ia menggembirakan dirimu

  Kerana dia masih hidup

  Lalu dia akan datang

  Membawa BEKALAN PENUH DENGAN ROTI

  DAGING, TAMAR atau APA SAHAJA

  Yang dapat dilipat dalam pakaiannya.

  Engkau akan melihatnya

  Membuat lubang

  Di sekeliling kaki langit

  Agar dia dapat makan

  Kepala LUQMAN BIN ‘AAD.

  Semua perkara di atas berkisar tentang seseorang yang dipanggil sebagai Luqman kerana kerakusannya terhadap makanan. Dia jadi lagenda kerana kelahapannya.

  Perkataan “laqm” bermaksud “makan dengan cepat”. Ini pandangan al-Abidin. Apabila seseorang makan dengan gelojoh, maka dia kurang mengunyah tetapi lebih banyak MENELAN. Dari sinilah datangnya nama Luqman yang bermaksud “menelan dengan cepat.” Tidak ada kena-mengena dengan MEMINUM RACUN, apatah lagi jika cuba dikaitkan dengan Luqman al-Hakim ataupun Socrates.

 67. Jundullah Osman

  Salam kepada Shamsul Naim
  Terima kasih kerana memberikan komen yang bagus.
  saya memang suka dengan penulis buku ini, poin yang di utarakan, memang ada benarnya,
  saya sendiri bertanya kepada nya, apakah rujukan utama beliau, dan rukukan daripada internet yang beliau ambik boleh dipercayai, Tuan Alexander menjawab, setiap rujukan yang ditulis, semuanya, mempunyai reference yang kuat, hatta daripada internet sekali pun, beliau mengambil daripada journal2 yang besar. jadi, sumber tersebut kita boleh trace, dan boleh dirujuk kembali.
  Penulis buku Alexander bukan Zulkarnain pula, menulis buku yang sangat bagus, patut kita membuat perbandingan antara kedua 2 buku, dan tengok, hujjah mana paling kuat, yang pasti, kedua2 buku tersebut, sangat ilmiah dan berbaloi di baca. he
  .-= Jundullah Osman´s last blog ..Menghadiri Kursus Keusahawanan-Jadi Usahawan =-.

  • Pn. Safa

   Assalmualaikum…
   saya bersetuju dengan Malek Ishak
   Mohon Pihak Kerajaan / Para Mufti / Ulama / Majlis Agama Islam / Kementerian Dalam Negeri menyemak dan mengkaji semula pengedaran buku Muhammad Iskandar dari Indonesia ini..
   sepatutnya sblm mengedarkan buku ini
   dipasaran ianya perlu dikaji dgn detail
   untuk mengelakkan berlakunya kekeliruan
   kalau kata anda mengkaji kitab2 lain
   adakah anda pasti itu kitab yg sahih
   yang asal yang diturunkan Allah
   buat nabi2 terdahulu
   mmg dulu betul ada ahli kitab
   dan setahu saya kitab bible skrg
   bukan lg kitab yg asal diturunkan
   oleh Allah kepada Nabi Isa a.s
   kerana ia telah pun diolah
   dan sebagai orang Islam kita
   tak sepatutnya membaca atau
   menjadikan ia sebagai rujukan
   dimana boleh membuatkan aqidah
   kita terspesong.. wallahuallam

 68. annisa nasir

  .Baru separuh membaca buku Alexander adalah Zulkarnain karya dari penulis yang sama. MENARIK.Disyorkan membaca…

  • Jundullah Osman

   memang best buku dia. fakta yang diberikan juga susah kita nak sangkal. lagi pun kajian untuk sejaran lama macam ni memang suah hendak dibuat. sangat disarankan membaca buku ini.

 69. annisa nasir

  Baru separuh membaca buku Alexander adalah Zulkarnain karya dari penulis yang sama, Muhamad alexander

 70. Jundullah Osman

  saya baru je habikan buku BENARKAH ISKANDAR BUKAN ZULKARNAIN. buku ni bukan ditulis oleh penulis Yakjuj Makjuj, tetapi oleh penulis Malaysia Afareez Abd Razak Al-Hafiz. bahasa yang digunakan memang mudah difahami dan minat untuk menghabiskan buku dengan cepat. sebab best. he

 71. jundullahosman

  empat Binatang yang saya sebutkan dalam Post diatas.

  1- Ular Tongkat Nabi Musa
  2- Unta Nabi Saleh yang keluar dari gunung
  3- Kibas yang menjadi ganti korban dalam kisah nabi Ibrahim dengan nabi Ismail
  4- Burung dari tanah liat yang dihembuskan nyawa dalam kisah nasi Isa

  • Jundullah Osman

   jet, kalu mu nak gambar mu keluar dalam komen mana2 blog,
   mu register email mu dengan satu avatar paling lawo kat Gravatar.com
   Sure setiap kali mu post commen, gambar hensem mu ada. hehe

   4 binatang tu, ada dalam kisah2 nabi terdahulu.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge